Logo
  • Nieuws
  • 13 september 2022
  • Bron: Visma | Raet

Prinsjesdag: ruim kwart werkende Nederlanders heeft positieve belastingwijzigingen nodig om rond te komen

Ruim een kwart (26%) van de werkende Nederlanders weet niet hoe volgend jaar rond te komen en hoopt dan ook dat op Prinsjesdag positieve belastingwijzigingen voor de werknemer worden aangekondigd. Ook hoopt een even groot percentage dat op Prinsjesdag een wetgeving wordt aangekondigd waardoor flexwerkers sneller een vast contract krijgen. Voor de kant van de werkgever is er ondanks druk op het salaris begrip als men geen loonsverhoging krijgt.

Beeld Prinsjesdag: ruim kwart werkende Nederlanders heeft positieve belastingwijzigingen nodig om rond te komen

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.200 Nederlanders in loondienst, uitgevoerd door Visma | Raet in aanloop naar Prinsjesdag 2022.

Om rond te kunnen komen hoopt 26 procent dat op Prinsjesdag belastingwijzigingen worden aangekondigd als een hogere arbeidskorting, verlaging van het belastingtarief, een hogere reiskostenvergoeding en/of hogere thuiswerkvergoeding.

Sowieso is er meer interesse in Prinsjesdag. De toenemende inflatie zorgt ervoor dat 34 procent van de werkenden dit jaar meer bezig is met de op handen zijnde belastingwijzigingen. Ook geeft één op de drie (31%) aan zich meer te gaan verdiepen in Prinsjesdag en/of de Miljoenennota vanwege de invloed ervan op de financiële toekomst.

Geen loonsverhoging: begrip voor kant werkgever 

Ondanks de druk op het eigen salaris is er ook begrip voor de kant van de werkgever. Maar liefst 21 procent van de werkenden vindt het begrijpelijk dat zij volgend jaar geen loonsverhoging krijgen wanneer de overheid op Prinsjesdag maatregelen aankondigt die bedrijven geld gaan kosten, zoals hogere transport-, productie- en energiekosten.

Stress door financiële zorgen

Joke van der Velpen, manager Wet- en Regelgeving bij Visma | Raet: “We merken dat de onzekerheid over de arbeidsrelatie en de onzekerheid met betrekking tot de fiscale aanpassingen c.q. loonsverhoging heel veel stress kan geven bij medewerkers. Het gevaar hiervan is dat medewerkers door deze financiële zorgen langdurig kunnen uitvallen. Daarbij is het voor een werkgever van belang om goed de vinger aan de pols te houden hoe het met zijn medewerkers gaat.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.