Logo
  • Nieuws
  • 2 juni 2020

Nederlandse werkgevers bevriezen, verlagen of vertragen loon(sverhogingen)

Bedrijven in Nederland hebben de werving van nieuwe mensen geschrapt en willen besparen op lonen en bonussen terwijl ze worstelen om de economische tegenwind als gevolg van de wereldwijde pandemie het hoofd te bieden, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Willis Towers Watson.

Beeld Nederlandse werkgevers bevriezen, verlagen of vertragen loon(sverhogingen)

In een onderzoek onder Nederlandse bedrijven over COVID-19 zei de helft (51%) dat ze voor de rest van 2020 geen nieuwe mensen aannemen. Een lager percentage van 10% had al personeel ontslagen, en nog eens 8% is van plan dit te doen.

Salaris

Wat salaris betreft, heeft 17% van de respondenten de lonen voor de rest van 2020 bevroren en in totaal 21% verlaagt of vertraagt loonsverhogingen. 12% heeft de lonen verlaagd of is van plan dit te doen, terwijl nog eens 17% dit overweegt.

Bonus

Bijna een op de vijf (17%) heeft de bonusopbouw verlaagd of is van plan deze te verminderen. 59% zei echter dat ze hun bonussen niet zullen wijzigen, wat suggereert dat werkgevers essentiële, goed presterende medewerkers willen blijven belonen en behouden.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.