Logo
  • Nieuws
  • 21 april 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Meer werknemers met lager loon

Binnen één generatie is het percentage werknemers met een laagbetaalde baan flink toegenomen. Werkte in 1970 10 procent voor een laag uurloon, in 2005 ging 18 procent van de werkenden aan de slag voor minder dan 10,50 euro bruto per uur. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam vandaag presenteert, zo meldt de Volkskrant.

Beeld Meer werknemers met lager loon

Het betreft vooral jongeren, vrouwen en immigranten die banen vervullen in de retailsector en de horeca.

 

De groei van het aantal laagbetaalden is te verklaren door een toegenomen concurrentie aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Meer studenten, scholieren en parttimers bieden zich aan. Hierdoor wordt de kans op werk voor laaggeschoolden kleiner. Daarnaast daalde de koopkracht van mensen met het minimuminkomen in vergelijking met 1979 met bijna 20 procent, aldus de onderzoekers. Ook verslechteren de arbeidsvoorwaarden, doordat weinig laagbetaalde werknemers lid zijn van een vakbond.

 

EU

In het onderzoek worden ook vier andere EU-landen besproken. In Duitsland, waar men geen wettelijk minimumloon kent, is het aantal laagbetaalden nog sterker gegroeid dan in Nederland: naar zo’n 20 procent. In Groot-Brittannië is het aantal laagbetaalden met zo’n 25 procent het hoogst.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.