Logo
  • Nieuws
  • 10 januari 2020

Meer transparantie over salaris en beloning

“Hoeveel verdien je?” Vroeger was die vraag taboe, maar met veranderende sociale normen wordt transparantie over de hoogte van loon steeds normaler. Uit een recent Korn Ferry-onderzoek onder professionals is gebleken dat bijna een kwart van de respondenten (24 procent) het gepast vindt om hun salaris met collega's te bespreken, terwijl meer dan een derde (37 procent) van mening is dat het nu acceptabeler is om te praten over beloningen dan dit vijf jaar geleden was.

Beeld Meer transparantie over salaris en beloning

Maar dat is niet de enige manier waar transparantie een belangrijke rol speelt. In een poging om loongelijkheid te bevorderen hebben wereldwijd al meer dan 80 landen ‘gelijk loon voor gelijk werk’-wetgeving goedgekeurd. En van die landen heeft meer dan een kwart een rapportageverplichting. Er is ook een in toenemende mate gecoördineerde inspanning om de salarissen van leidinggevenden transparant te maken, zoals de loonverhouding van de CEO ten opzichte van werknemers van kracht is in de VS en de richtlijn aandeelhoudersrechten vanaf 2020 van invloed zal zijn op bedrijven in de Europese Unie.

Met deze trends in het achterhoofd is het niet verwonderlijk dat in een ander onderzoek van Korn Ferry onder HR-professionals 75 procent zegt dat transparantie over salaris en beloning het komende jaar nog belangrijker zal worden. HR- en beloningsteams werken aan strategieën om eerlijke beloningsprogramma's te creëren, de principes achter die programma's duidelijker te formuleren en managers te helpen communiceren  met werknemers die mogelijk te weinig gecompenseerd worden, of het gevoel hebben dat dat het geval is.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.