Logo
  • Blog
  • 3 oktober 2014

iPad geen computer, maar een communicatiemiddel

De Belastingrechter heeft op 25 september jl. geoordeeld dat een iPad een communicatiemiddel is. De Belastingdienst was van oordeel dat een iPad als een computer moet worden aangemerkt. Aan de werknemers van de werkgever voor wie het zakelijk gebruik van de iPad van meer dan bijkomstig belang is kan dan ook de iPad vrij van loonheffing worden verstrekt.

Betrokken werkgever heeft aan al haar werknemers een iPad met mobiel-internetdatakaart verstrekt. In geschil was of deze werkgever de iPad zonder inhouding van loonheffing, aan de werknemers kon verstrekken. Daarbij is van belang onder welke bepaling van de Wet op de loonbelasting 1964 de iPad valt. Is dit onder het begrip ‘telefoon, internet en dergelijke communicatiemiddelen’, dan kan de iPad loonheffingsvrij worden verstrekt als het zakelijk gebruik van meer dan bijkomstig belang (10 procent) is. Is de iPad echter een met een computer vergelijkbaar apparaat, dan kan de iPad alleen loonheffingsvrij worden verstrekt als de iPad geheel of nagenoeg geheel (90 procent) zakelijk wordt gebruikt. Moet de werkgever loonheffing inhouden dat vindt de heffing plaats over de waarde van de iPad.

Touchscreen

Het Hof oordeelde dat onder communicatie in ieder geval telefonie, sms, e-mail en internetgebruik valt en dat het schrijven van lange teksten echter niet als communicatie is aan te merken. Volgens het hof gaat bij een iPad de invoer van langere teksten door het touchscreen aanzienlijk minder vlot dan bij apparaten die gebruik maken van een ‘klassiek’ toetsenbord met fysieke toetsen die niet een deel van het beeldscherm bedekken, zoals pc’s en laptops. De beperkingen van een touchscreen spelen niet of nauwelijks een rol bij mobiele communicatie, sms, e-mail of internetbezoek.  Naar het oordeel van het hof kan de iPad dus niet als een computer worden aangemerkt maar is sprake van een communicatiemiddel.

Loonheffing

Aan de werknemers van de werkgever voor wie het zakelijk gebruik van de iPad  van meer dan bijkomstig belang is kan dan ook de iPad vrij van loonheffing worden verstrekt. Het wachten is nu nog op het oordeel van de Hoge Raad, als de Belastingdienst tegen deze uitspraak cassatie aantekent. Het belang van deze uitspraak geldt voor alle werkgevers die in 2014 nog geen gebruik maken van de Werkkostenregeling.

Hof Amsterdam ECLI:NL:GHAMS:2014:3946

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.