Logo
  • Nieuws
  • 6 januari 2020

Bijna helft verwacht verdere salarisstijging in 2020

Dit jaar gaan werkende Nederlanders zo’n vijf tientjes per maand meer overhouden van hun brutoloon. Met name de werkenden met een modaal inkomen krijgen met ingang van 2020 meer netto salaris. Het merendeel van de Nederlanders is tevreden over het salaris. Zo blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder 1000 Nederlanders. 

Beeld Bijna helft verwacht verdere salarisstijging in 2020

Wat verder opvalt, is dat 55% van de werkende mannen verwacht dat hun salaris in de loop van dit jaar verder gaat stijgen, versus 37% van de vrouwen. Dat terwijl het merendeel van de Nederlanders (54%) niet van plan is te vragen om salarisverhoging. 62% van de vrouwen geeft aan dat vragen om meer salaris niet aan de orde is versus 46% van de mannen. Het extra geld verkregen dankzij de nettoloonstijging zal met name besteed worden aan levensonderhoud, meer vakantie en/of recreatie of de inrichting van het huis volgens het Visma | Raet onderzoek.

15% van de Nederlanders wacht nog altijd op een digitale loonstrook. Het merendeel van de werknemers (53%) is tevreden over de informatie die wordt weergegeven op de salarisstrook. Wel zegt 26% van de onderzoeksrespondenten dat weergave van de hoeveelheid informatie overzichtelijker kan.

Werken loont

Bij een bruto loon van 3000 euro per maand is het netto loon vanaf 2015 tot nu totaal met meer dan 178 euro toegenomen. Zowel het minimum, modaal als bovenmodale netto inkomen is in de afgelopen vijf jaar gestegen.

De nettoloonstijgingen zijn van toepassing op bruto bedragen die ongewijzigd zijn gebleven en gaan uit van werknemers met een modaal inkomen. De gemiddelde stijging voor werkend Nederland (exclusief gepensioneerden) komt dit jaar neer op 2,2%.
Joke van der Velpen, Productmanager wet- en regelgeving bij Visma | Raet: “Ondanks de protesten in een aantal beroepsgroepen afgelopen jaar is het vertrouwen van de werkende Nederlander in een beter salaris flink toegenomen. Waar kort na Prinsjesdag 2019 nog 32% van de Nederlanders rekende op een salarisstijging is dat in een paar maanden tijd gestegen naar 46%.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.