Logo
  • Blog
  • 18 april 2013

Belonen en waarderen met toegevoegde waarde deel 2

Denk eens na over groen personeelsmanagement, kijk naar de rollen van medewerkers en beoordeel


Tip 4. Denk eens na over groen personeelsmanagement


Groen personeelsmanagement gaat uit van het individu en het perspectief dat dat individu heeft in het bedrijf of team waarvan hij deel uitmaakt. Dat perspectief, het vooruitzicht op hoe je je positie binnen de groep kunt versterken, en welke soort problemen je daar voor moet kunnen oplossen, schept duidelijkheid. En, hebben we gezegd, medewerkers die perspectief zien binnen hun bedrijf worden optimistisch.

Tip 5. Kijk naar de rollen van medewerkers


De samenwerking in bedrijven vraagt ook om een stringente rolverdeling. Die waarin is vastgelegd wie de moeilijkste problemen oplost, wie de minder moeilijke en wie de eenvoudigste. Die rolverdeling is essentieel om doelgericht en efficiënt  met elkaar samen te werken.

Tip 6. “Niet beoordelen is een misdaad”


Dit merkte managementgoeroe en voormalig CEO van General Electric Jack Welch eens op. Hij heeft daarin gelijk. Iedereen heeft er recht op te weten waar hij staat en wat anderen van hem vinden. Die duidelijkheid geeft zekerheid, wat de uitkomst van de beoordeling ook is. En zekerheid is een recht wat niemand kan worden ontzegd.

Job skills zijn direct verbonden met de functie. Bij het beoordelen van deze vaardigheden staat het functioneren en presteren in de achterliggende periode centraal. We evalueren de getoonde arbeidsprestaties en analyseren wat voor verbetering in aanmerking komt. Die analyse leidt tot een concreet plan voor de korte termijn, bestaande uit trainingen, coaching of werkopdrachten, zodanig dat de vaardigheden worden versterkt of op normniveau worden gebracht. Ten slotte vertalen we de beoordeling in een beloningsvoorstel met betrekking tot het vaste loon.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.