Logo
  • Achtergrond
  • 29 juni 2020
  • OAZ Subsidieadvies

Vervroegde definitieve beschikking Wtl 2019

Fijn nieuws van de belastingdienst: organisaties die in 2019 voor de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) in aanmerking kwamen krijgen hun definitieve berekeningen al tussen 24 en 30 juni opgestuurd. Dit is bijna een maand eerder dan vorig jaar! Nog fijner, ook de uitbetalingstermijn is verkort. In plaats van zes weken na ontvangst van de berekeningen, krijgen organisaties nu al uitbetaald in de eerste week van juli 2020.
Beeld Vervroegde definitieve beschikking Wtl 2019

Voorlopige en definitieve berekeningen

De Wtl is in het leven geroepen om organisaties te stimuleren werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen. In de Wtl staan drie tegemoetkomingen in de loonkosten voor werkgevers: het loonkostenvoordeel (LKV), het lage-inkomensvoordeel (LIV) en het jeugd lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV).

Alle organisaties die recht hebben op de tegemoetkomingen in de loonkosten over het jaar 2019 hebben halverwege maart 2020 voorlopige berekeningen ontvangen van het UWV. Waren de voorlopige berekeningen niet juist of niet volledig? Dan was het tot en met 1 mei 2020 mogelijk om aanvullende correcties in de loonaangiften toe te passen, om alsnog aanspraak te maken op de juiste en volledige tegemoetkomingen. OAZ heeft hard gewerkt om samen met haar klanten de voorlopige berekening te controleren en om hen te adviseren over het corrigeren van de loonaangiftes.

Op basis van deze voorlopige berekeningen over 2019 krijgen organisaties nu dus al eind juni hun definitieve berekeningen toegestuurd. Ze zijn gebaseerd op de loonaangiften, inclusief eventuele aanvullende correcties over 2019, die tot en met 1 mei 2020 zijn gedaan. Heb je de definitieve berekeningen ontvangen? Stuur die dan direct door ter controle aan de adviseurs en specialisten van OAZ.

Corona

Vorig jaar ontvingen organisaties pas eind juli de definitieve berekeningen, en zes weken daarna vond de uitbetaling plaats. In verband met de coronasituatie en het eventueel verrekenen met openstaande aanslagen of naheffingen is dit nu vervroegd. Dit biedt dus voor sommige organisaties flink wat ademruimte.

Ook definitieve berekeningen controleren!

Goed om te weten is dat ook de definitieve berekeningen onvolledig kunnen zijn. Het is daarom erg belangrijk om deze ook weer goed te controleren. Mochten de definitieve berekeningen inderdaad niet volledig zijn, kan een bezwaar ingediend worden. OAZ ondersteunt jouw organisatie met de controle van de definitieve berekeningen zodat je zo optimaal mogelijk gebruik kunt maken van de Wtl.

Let op: tot vijf jaar na afgifte van de definitieve beschikking kan een nacontrole plaatsvinden. Het is dus van belang dit ook met terugwerkende kracht goed te registreren, in verband met risico op een boete. Dit kan niet altijd in het salarissysteem gedaan worden, maar moet bijvoorbeeld door middel van een vrijwillige verbetering bij de Belastingdienst. Ook bij dit proces kan OAZ jouw organisatie ondersteunen.

Vragen?

Heb je vragen over de Wtl of over de definitieve berekeningen? Neem dan contact op met onze Hr specialist Anita Portegies. Stuur een mail naar aportegies@oaz.nl of bel 088-5600787.

OAZ geeft advies over subsidies en het managen van financiële voordelen en risico’s rondom personeel. OAZ ontzorgt hierin haar klanten en realiseert een optimaal resultaat.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.