Logo
  • Achtergrond
  • 13 oktober 2020
  • OAZ

Regeling Stagefonds (2016-2019) wordt onderzocht, mogelijke verlenging

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) evalueert de regeling Stageplaatsen zorg II (Stagefonds). Dit doen ze om dat de regeling per 1 augustus 2021 vervalt en ze graag inzicht willen krijgen over de werking van de regeling in de periode 2016 tot en met 2019. Op basis van dit onderzoek wordt gekeken of de regeling wellicht verlengd zal worden in een herziene versie.
Beeld Regeling Stagefonds (2016-2019) wordt onderzocht, mogelijke verlenging

OAZ heeft naar aanleiding van het onderzoek een evaluatiegesprek gevoerd met I&O research en organisatiebureau Berenschot, die het onderzoek uitvoeren. We bespraken met hen de knelpunten waar veel van onze klanten tegenaan liepen en de manieren waarop dit zou kunnen verbeteren om de regeling succesvol te kunnen verlengen.

Meer, en betere stageplaatsen

Het Stagefonds is bedoeld om meer stageplaatsen bij zorgaanbieders te creëren en om de begeleiding van stagiaires te verbeteren. Een sterker stage-aanbod kan een carrière in de zorgsector aantrekkelijker maken voor jongeren en zo de personeelstekorten in de zorg verminderen, oplossen en zelfs voorkomen.

Aangezien OAZ jarenlange ervaring heeft met de regeling kennen we de behoeftes en knelpunten waar onze klanten tegenaan lopen. In het evaluatiegesprek met de onderzoekers hebben we daarom de belangrijkste bevindingen benoemd en een aantal suggesties voor verbetering aangedragen.

Inconsistentie subsidiabele kwalificatienummers

We zien bij veel van onze relaties regelmatig opleidingen en trajecten waarvan het kwalificatienummer niet subsidiabel is, terwijl (soort)gelijke opleidingen dat wel zijn. Of waar het kunnen aanvragen van subsidie afhangt van de context waarbinnen een stage wordt gelopen.

Bijvoorbeeld:

  • MBO derde leerweg opleidingen (OVO) zijn niet subsidiabel, maar de BBL opleidingen wel.
  • Zorgstages zijn niet subsidiabel als ze worden gelopen als keuzedeel voor een opleiding die niet binnen het Stagefonds valt.
  • Branche-erkende opleidingen zoals Kraamverzorgende vallen niet onder het Stagefonds maar Verzorgende IG wel.
  • Een opleiding met twee croho-nummers is voor het ene nummer wel subsidiabel (bijvoorbeeld HBO SPH 34617) en voor het andere niet (HBO SPH 81032).

Er is hier vaak sprake van opleidingen met min of meer dezelfde inhoud als opleidingen waarvoor wel subsidie vanuit het Stagefonds aan te vragen is. Deze inconsistentie zorgt voor veel verwarring en onbegrip.

OAZ geeft advies over subsidies en het managen van financiële voordelen en risico’s rondom personeel. OAZ ontzorgt hierin haar klanten en realiseert een optimaal resultaat.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.