Logo
  • Opinie
  • 18 november 2013

Wat nu als?

Heeft u dat ook wel eens? U mijmert over hoe de wereld er anders uit zou kunnen zien. Wat nu als…? We krijgen er nooit antwoord op en moeten maar hopen dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Ik zit ook wel eens te mijmeren. En dan zelfs over mijn vakgebied. Ik hoor u denken “is dat wel gezond?” Ja hoor, over mij hoeft u zich geen zorgen te maken. Laatst mijmerde ik over de werkkostenregeling, de WKR.

Sommigen van u denken liever helemaal niet aan dit onderwerp. Anderen doen net of het niet bestaat en het grootste deel van u rekent er op dat een verplichte invoering van de Werkkkostenregeling niet per 2014 maar per 2015 aan de orde zal zijn. Dat is inderdaad in de belastingplannen voor 2014 geregeld. Het overgangsrecht waar u massaal gebruik van maakt wordt met een jaar verlengd tot 1 januari 2015.


Sneuvelende plannen…

Maar…, mijmerde ik verder: “wat nu als de belastingplannen van ons kabinet sneuvelen in de Tweede of Eerste kamer?”
Dit sneuvelen hoeft niet eens een fiscale oorzaak te hebben. Als om wat voor reden dan ook een partij als D66 of CU haar steun in de Senaat zou intrekken kan het zomaar gebeuren. En wat dan? Zouden we dan paniek hebben? Denk het wel, want dan geldt de Wet zoals deze nu is. Dan moet elke werkgever per 2014 over zijn op de WKR. Zou de staatssecretaris dan een soort van ‘noodbesluit’ doen uitgaan?


Doemscenario

Toen ik deze gedachten ook ventileerde op een seminar jaarovergang van ADP zag ik aan de reactie van de aanwezigen dat dit echt een doemscenario is. Grappig is dan weer wel dat je meteen de aandacht weer hebt.
Nou ja, laten we maar hopen dat alles vlot verloopt en dat het bij mijmeren blijft en we nooit het antwoord zullen hoeven te ontvangen.

Deze blog is oorspronkelijk geschreven voor ADP Touchpoint

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.