Logo
  • Nieuws
  • 25 september 2012
  • Siem Kannekens

Pensioenen mogen met 7 procent worden gekort

Om financieel orde op zaken te krijgen mogen pensioenfondsen de pensioenen met maximaal zeven procent korten. Dat staat in een brief met maatregelen die staatssecretaris de Krom van Sociale zaken naar de Tweede Kamer stuurde.

Beeld Pensioenen mogen met 7 procent worden gekort

Het pakket maatregelen is doorberekend door het Centraal Planbureau in combinatie met De Nederlandsche Bank en moet ervoor zorgen dat pensioenfondsen financieel gezonder worden.

7,5 miljoen mensen geraakt

Veel pensioenfondsen zijn de afgelopen tijd in de problemen geraakt door de slechte economische situatie. Hierdoor worden in totaal 7,5 miljoen Nederlandse actieve deelnemers en gepensioneerden geraakt. Volgens de staatssecretaris zijn de maatregelen niet te vermijden. Wel kan er worden voorkomen dat er minder wordt gekort dan nodig is door de vertraging van de pensioenen over meerdere jaren te verspreiden.
 

Te mager

Het grootste pensioenfonds van Nederland (ABP) reageert teleurstellend op het pakket maatregelen. “Het pakket bevat positieve elementen, maar is te mager,” aldus een woordvoerder van het pensioenfonds. Volgens hen had er meer gedaan kunnen worden om de onrust op de financiële markten te dempen en heeft het pakket maar een beperkt effect.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.