Logo
  • Nieuws
  • 3 april 2013
  • Mariel Hovemann

Alternatieve arbeidsvoorwaarden zorgen voor meer betrokkenheid

Alternatieve arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker in de beloningsmix. Maar managers zien alleen niet altijd de voordelen ervan zo laat onderzoek van HR-bureau Edenred zien aldus HR Magazine.

Beeld Alternatieve arbeidsvoorwaarden zorgen voor meer betrokkenheid

Nu bedrijven door de crisis niet méér salaris kunnen bieden, nemen alternatieve arbeidsvoorwaarden een vlucht zo blijkt uit het onderzoek The Engage to Perform. 33 procent van de organisaties geeft aan dit jaar meer aan employee benefits te doen. Van de medewerkers geeft 69 procent aan deze beloningsmix belangrijk te vinden. Maar slechts 26 procent van de managers beseft dat dit positief bijdraagt aan de bedrijfsresultaten aldus de onderzoekers. Wel geeft bijna de helft van de bedrijven aan later dit jaar hun beloningsstrategie te evalueren.

Communicatie

Ian Hodson, rewards en benefits specialist aan de Universiteit van Lincoln, vertelt HR Magazine dat uit ondezoek blijkt dat een alternatief beloningspakket wel degelijk voor meer betrokkenheid, motivatie en productiviteit zorgt en dus de bedrijfsprestaties positief beinvloedt. Wel geeft hij aan dat het vooral aan de lijnmanagers is om de voordelen onder de aandacht te brengen en het op het juiste moment in te zetten om teams of individuen te motiveren. HR op haar beurt moet het weer ‘verkopen’ aan de lijnmanagers en erop toezien dat medewerkers juist en op tijd worden geinformeerd. Hij voegt eraan toe dat hij voorziet dat dit jaar de alternatieve arbeidsvoorwaarden vooral worden gebruikt om proactief zaken aan te pakken. Hij doelt daarmee op arbeidsvoorwaarden om stress en uitval door ziekte te voorkomen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.