Logo
  • Nieuws
  • 9 april 2015

Ruim helft organisaties werkt actief aan mentale gezondheid personeel

In 55 procent van de Nederlandse ondernemingen wordt actief aandacht besteed aan de mentale gezondheid van medewerkers. Een iets groter aantal – 60 procent – voert ook actief beleid op de fysieke gezondheid van de medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek dat de Arbo Unie deed onder Human Resource Managers naar het voorkomen van werkstress.

Beeld Ruim helft organisaties werkt actief aan mentale gezondheid personeel

Die aandacht voor de mentale gezondheid is eigenlijk niet meer weg te denken, vindt Rob de Leeuw, manager Interventies bij Arbo Unie: “De arbeidsmarkt van nu vraagt om werknemers die zelfredzaam zijn, mee kunnen bewegen en daarbij hun eigen grenzen bewaken. Hoe groter de mentale veerkracht, hoe makkelijker ze om kunnen gaan met veranderingen op het werk en in hun leven. En die mentale veerkracht is op allerlei manieren positief te beïnvloeden.”

Preventief

Arbo Unie is gespecialiseerd in het vergroten van de mentale weerbaarheid van werknemers en ontwikkelde hiervoor een speciaal programma. Uit preventief oogpunt is zo’n investering in medewerkers zinvol, vindt De Leeuw: “Juist door vooraf in actie te komen help je medewerkers om ambities waar te maken en te excelleren in wat zij doen. Teamprogramma’s of een mental performance coach kunnen je daarbij helpen.” 

Risico op klachten

“In organisaties zien we daarnaast vaak een groep medewerkers die weliswaar geen klachten heeft, maar wel risico loopt als je niks doet. Die groep is gebaat bij persoonlijke trainingen in mentale veerkracht of een vitaliteitscoach die ze helpt gezonder te leven. En ook leidinggevenden en teams kunnen getraind worden om signalen van verminderde veerkracht tijdig te herkennen en zo ernstige klachten helpen voorkomen. Dan zijn er helaas de medewerkers die al klachten ervaren, en misschien zelfs al tijdelijk hebben moeten stoppen met hun werk. Zij kunnen veel profijt hebben van psychologische hulp of mental coaching om hun batterij weer op te laden. De ondersteuning met onze online eHealth programma’s hierbij wordt erg gewaardeerd,” aldus De Leeuw van Arbo Unie.

Dit artikel wordt u aangeboden door Arbo Unie

 

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.