Logo
  • Nieuws
  • 30 november 2020
  • Bron: OpenUp

Onderzoek: HR heeft een extra positieve invloed op medewerkers in coronatijd

Zonder HR zou verzuim nog meer toenemen zo blijkt uit onderzoek door OpenUp.care, het landelijke zorgplatform voor mentale gezondheid. HR treedt dan ook steeds meer op als luisterend oor voor mentale problemen van medewerkers. Verder blijkt uit het onderzoek dat lang niet alle HR-medewerkers  een aanspreekpunt hebben voor hun eigen persoonlijke en mentale problemen.

Beeld Onderzoek: HR heeft een extra positieve invloed op medewerkers in coronatijd

HR-medewerkers denken dat het verzuim en het verloop zou zijn toegenomen zonder het werk van de HR-afdeling (37%). Ook 37 procent verwacht dat de vitaliteit van medewerkers erop achteruit zou zijn gegaan. 

Medewerkers hebben het mentaal zwaar met de coronacrisis en het ziekteverzuim neemt toe geeft 43% aan. Privé en mentale problematiek is door de coronacrisis dan ook onderwerp van gesprek geworden op de werkvloer (42%). 

Zelf geen aanspreekpunt

Zelf ervaart HR ook persoonlijke en mentale problemen. Stress is bij HR-medewerkers stevig toegenomen tijdens deze coronaperiode zo geeft 39% aan. 19% zegt daarvoor geen aanspreekpunt te hebben. Een deel van de HR-medewerkers (11%) is zelfs zeer slecht tot matig geholpen met het bespreken van persoonlijke en mentale problemen.

Bijna één op de drie HR-medewerkers zou graag eens met een psycholoog praten, maar ervaart drempels. Zo vindt men de stap te groot en ook tijdsgebrek vormt een belangrijke drempel.

Andere, nieuwe taken leveren energie op

Wat wel energie oplevert is het uitvoeren van andere taken. Voor 38 procent van de HR-medewerkers is dit het geval. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.