Logo
  • Nieuws
  • 18 juni 2013

‘Investeren in leeftijdsbeleid is de beste investering die je kunt doen’

Als werkgevers niks doen holt het arbeidsvermogen van hun werknemers hard achteruit naarmate zij ouder worden. De afname van het werkvermogen blijkt tussen het 53ste en 67ste levensjaar gemiddeld in totaal 25 procent te zijn. Aangezien de gemiddelde leeftijd in organisaties oploopt nemen de financiële consequenties ook toe. ‘Investeren in leeftijdsbeleid is zelfs beter dan investeren in R&D’

Beeld ‘Investeren in leeftijdsbeleid is de beste investering die je kunt doen’

Dit staat te lezen in de uitgave Gezond Georganiseerd van gezondheidswetenschapper Maarten Jan Stam en co-auteur Toine Al (oud hoofdredacteur van IntermediairPW en HR-kenner).

Het goede nieuws is, dat werkgevers die een integrale aanpak toepassen voor het verbeteren van het werkvermogen, deze afname voor bijna 95 procent kunnen herstellen aldus de auteurs. Hierbij doen zich grote verschillen voor tussen de effecten van langer lopende programma’s en eenmalige, projectmatige interventies. De laatste leiden slechts tot kortstondige effecten die in de loop van de tijd tot nul afnemen.

Rendement


Langjarig internationaal onderzoek door de bekende Finse hoogleraar Ilmarinen toont aan dat investeringen daarin met gemak worden terugverdiend. Bij 200 bedrijven bleek de verhouding tussen kosten en opbrengsten te variëren van drie tot maar liefst twintig! Ofwel investeren in arbeidsvermogen en leeftijdsbeleid verdient zich op zijn minst drievoudig terug. Ilmarinen zegt hierover: "Investeren in leeftijdsbeleid is de beste investering die je kunt doen. Het is zelfs beter dan investeren in R&D."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.