Logo
  • Nieuws
  • 2 augustus 2013
  • Peter van den Hout

Hoe ziet de werkvloer van de toekomst er uit?

Probeer je de werkvloer van 2033 eens voor te stellen... De kantoortijger met één baan is al lang uitgestorven en nieuwe medewerkers zijn per definitie zzp’ers. Ook de vaste werktijden zijn verdwenen en de traditionele hiërarchische bedrijfsverhoudingen zijn van de baan. En robots zullen een groot deel van onze huidige werkzaamheden hebben overgenomen.

Beeld Hoe ziet de werkvloer van de toekomst er uit?

Dit zegt Wim de Ridder, hoogleraar Toekomstverkenning en Toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente, in een artikel op Intermediair.nl. “Voor de mens komt ander werk in de plaats, maar een vijfdaagse werkweek krijgen we niet meer gevuld.” Volgens De Ridder hoeven we ons overigens niet te vervelen. “Onderwijs krijgt een nieuwe functie. De aandacht verschuift van het opleiden van de nieuwe generatie naar het levenslang leren van alle generaties.”

Verschillende teams

Het kantoor zal een ontmoetingsplaats worden met als nieuwe motto: De beste mensen werken niet bij ons. De Ridder: “Crowdsourcing wordt hét ding: we gaan allemaal mee ontwikkelen. Bedrijven worden kameleontische organisaties. Want niet de sterkste of slimste organisatie overleeft, alleen de organisatie die constant blijft veranderen en nieuwe kennis weet aan te trekken, heeft bestaansrecht.”

De werknemers van de toekomst verzamelen zich op kantoor of in de Cloud, maar niet meer in vast dienstverband. Ze werken tegelijkertijd in verschillende teams voor verschillende opdrachtgevers. De Ridder: "De individuele teamleden krijgen te maken met verdieping van hun werk. Wie hoogwaardig werk wil, moet zich ergens in specialiseren. Ook voor werknemers geldt: om mee te blijven tellen moet je jezelf constant opnieuw uitvinden. Het gaat allemaal om empowerment. De werknemer is regisseur van zijn eigen inzetbaarheid. Iedere werkende zou zich vanaf het begin van zijn of haar arbeidzame leven bewust moeten zijn van het feit dat hij of zij moet werken aan die inzetbaarheid. Blijf dus kennis en vaardigheden ontwikkelen!"

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.