Logo
  • Blog
  • 13 oktober 2020

Het Happy Office manifest: de vier pijlers van een positieve werkcultuur

Er zijn twee dingen waar wij bij Happy Office rotsvast in geloven. Allereerst in een positieve werkcultuur, oftewel een cultuur waarin werkgeluk centraal staat. Dat draagt bij aan het welzijn van medewerkers en het succes van organisaties. Daarnaast geloven we dat je zo’n cultuur alleen kunt bouwen door kleine stappen te zetten en te experimenteren. We schreven er een boek over 'Het Happy Office manifest, de vier pijlers van een positieve werkcultuur'.

Werk speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven en in de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de meer menselijke aspecten van werk. We weten inmiddels dat mensen hun beste werk leveren als ze met plezier naar hun werk gaan. Dat mensen die gelukkig zijn op het werk beter kunnen omgaan met veranderingen, stress en werkdruk. Dat ze beter samenwerken, innovatiever en productiever zijn. Gelukkige mensen zijn minder vaak ziek, ze maken minder ongelukken en fouten. Als je kijkt naar al deze positieve effecten, zou je denken dat we keuzes maken die leiden tot een positievere werkcultuur en meer werkgeluk. Toch blijken we dat in de praktijk vaak onvoldoende te doen. Vaak omdat we niet precies weten hoe.

Beste werkervaring

Hoe creëer je meer werkgeluk en een positieve werkcultuur? Wat jou gelukkig maakt, kan jouw collega heel ongelukkig maken. En wat in het ene team werkt, kan in het andere team de plank volledig misslaan. Er bestaat geen one size fits all. Toch zijn er ook veel overeenkomsten als het erom gaat waar mensen gelukkig van worden op het werk. Wanneer wij in onze workshops en trainingen deelnemers vragen naar hun beste werkervaring en hen daarover met elkaar in gesprek laten gaan, zien we bepaalde elementen steeds terugkeren, die naadloos aansluiten bij wat de wetenschap daarover zegt.

Oefening

Bedenk eens wat de beste werkervaring is die je ooit hebt gehad, eentje waarvan je echt heel gelukkig werd. Wees zo concreet mogelijk. Wat was het, waar en wanneer, met wie was het en waarom maakte deze ervaring je zo gelukkig? Wat was het gevoel dat je erbij had? Ga vervolgens na wat het meest heeft bijgedragen aan deze beste werkervaring. Was dat een moment waarop je je bankrekening checkte en zag dat je salaris gestort was? Of was het een moment, samen met anderen, waarop je iets deed wat belangrijk voor je was?

Praktische leidraad

Werkgeluk is geen oppervlakkig ‘dingetje voor erbij’. In het Happy Office manifest, de vier pijlers van een positieve werkcultuur combineren we wetenschappelijke achtergronden, handzame modellen, voorbeelden en oefeningen tot een samenhangende werkwijze voor het veranderen van gedrag op individueel, team- en organisatieniveau. We laten we zien wat je zelf kunt doen om meer werkgeluk te ervaren, wat je bijdrage als leidinggevende is aan het werkgeluk van je team en hoe je het kunt aanpakken vanuit organisatieperspectief. Het boek is een praktische leidraad om succesvol te veranderen en een organisatiecultuur te bouwen waarin jij en je collega’s kunnen floreren. Het woord ‘office’ is daarbij heel breed. De inhoud van dit boek is niet namelijk niet alleen van toepassing op het traditionele kantoor, maar geldt voor elke werkomgeving, van zorg en onderwijs tot bouw en logistiek, van fabriekshal tot thuis aan de keukentafel. Ook leuk dus als relatie- en eindejaarsgeschenk.

In tijden van Corona

Voor lezers van het boek is er ook een bonus. Nu door Corona veel dingen zijn veranderd, veel mensen thuis werken en organisaties worstelen om overeind te blijven, is een positieve werkcultuur belangrijker dan ooit. Organisaties met een heldere purpose en duidelijke waarden blijken zo’n cultuur veel beter te kunnen bouwen en in stand te kunnen houden. Maar hoe doe je dat wanneer je elkaar niet meer dagelijks ziet? Hoe blijf je verbonden, deel je kennis en hoe houd je je cultuur levend als het dagelijks proces van gedrag kopiëren, elkaar coachen en corrigeren niet meer werkt? Het Happy Office manifest kan helpen. Er is een extra downloadable hoofdstuk. Hierin lees je onze visie op werkgeluk in roerige tijden. De link vind je achterin ons boek.

Meer weten? Download hier gratis het eerste hoofdstuk: www.happyoffice.nl

Maartje Wolff en Jaytee van Veen nemen je tijdens het online congres Remote werken en engagement mee in hun visie op de toekomst. Wat is het verschil tussen een kantoor en een clubhuis? Hoe sluit dat aan op nieuwe vormen van organiseren? Wat zijn pijlers van het kantoor van de toekomst? En hoe dragen die bij aan de pijlers van een positieve werkcultuur? Want vooral een positieve werkcultuur en bijbehorend gedrag zijn cruciaal voor optimale resultaten, veerkracht, voldoening en werkplezier op kantoor én thuis.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.