Logo
  • Nieuws
  • 1 oktober 2010
  • Dagmar Hendriks

Geef duurzame inzetbaarheid meer aandacht!

De aandacht voor duurzame inzetbaarheid staat onder druk zo blijkt uit een enquête onder AWVN-leden. Driekwart  van de ondervraagden ervaart knelpunten bij de uitvoering van afspraken over duurzame inzetbaarheid.

Beeld Geef duurzame inzetbaarheid meer aandacht!

Duurzame inzetbaarheid verdient veel meer belangstelling van werkgevers en werknemers dan het nu krijgt. Dat is de oproep van directeur arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen van AWVN tijdens het jaarcongres van de werkgeversvereniging.

 

AWVN meent dat alle partijen groot belang hebben bij de aandacht voor duurzame inzetbaarheid van werknemers, omdat de arbeidsmarkt in hoog tempo verandert.  Van der Steen: “Duurzaam ondernemen wordt een bepalende randvoorwaarde om attractief te blijven op een verkrappende arbeidsmarkt. Er is strak meer werk te doen met minder mensen. Daarmee ontstaat de noodzaak van optimale arbeidsparticipatie.”

 

Het bedrijfsklimaat

Van der Steen verklaarde dat partijen vooral moeten inzetten op participatie, productiviteit en vitaliteit. Hij ziet vooral mogelijkheden in verbetering van het bedrijfsklimaat, in het anders organiseren van werkzaamheden, en in nieuwe arbeidsvoorwaardelijke arrangementen, die bijdragen aan vitaliteit van mensen en daarmee van organisaties. 


Knelpunt

Uit een enquête onder AWVN-leden blijkt dat driekwart van de ondervraagden knelpunten ervaart bij de uitvoering van afspraken over duurzame inzetbaarheid. Dit heeft vaak te maken met het gevoel van urgentie in samenhang met een focus die op de korte termijn is gericht. Hierdoor staat de aandacht voor duurzame inzetbaarheid onder druk. Wel onderschreven alle respondenten het belang van verbetering van inzetbaarheid van werknemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.