Logo
  • Nieuws
  • 7 februari 2011
  • Lianne Bouman

Duurzame inzetbaarheid in ruime meerderheid cao’s

Het aantal afspraken over duurzame inzetbaarheid in cao’s neemt sterk toe, zo blijkt uit de evaluatie van afgesloten cao’s in 2010 van werkgeversorganisatie AWVN. In 70 procent van de 505 akkoorden zijn afspraken gemaakt op het terrein van inzetbaarheid.

Beeld Duurzame inzetbaarheid in ruime meerderheid cao’s

Vooral over scholing - ervaringscertificaat (EVC) in het bijzonder- en over instroom van jongeren -Wajongeren- zijn veel afspraken terug te vinden. Cao-partijen zien, met het oog op de (toekomstige) arbeidsmarktkrapte, steeds meer het belang in van het voldoende aannemen van (Wa)jongeren.

 

Investeren in opleidingen

Dit ziet de werkgeversorganisatie terug in het grote aantal afspraken over de instroom van (Wa)jongeren op een stage- of werkplaats. Ook investering in de opleiding en de vitaliteit van het huidige werknemersbestand staat hoog op de agenda: er zijn veel afspraken gemaakt over deze onderwerpen, zoals EVC’s, opleidings- en ontwikkelbudgetten en loopbaanscans.

 

AWVN legde in haar Arbeidsvoorwaardennota 2010 ‘Fit de recessie uit’ al de focus op duurzame inzetbaarheid. AWVN maakt daarbij onderscheid tussen interne aspecten (scholing, vitaliteit en levensfasebeleid) en externe aspecten (diversiteit). De vereniging is verheugd dat duurzame inzetbaarheid door de cao-partners breed is opgepakt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.