Logo
  • Opinie
  • 19 januari 2016

Duurzame inzetbaarheid in de cultuursector: optreden voor jezelf

Een culturele loopbaan volgt zelden een vooraf uitgestippeld pad. Daarnaast ben je vaak op jezelf aangewezen als het gaat om financieel op eigen benen leren staan, je eigen toko promoten en gezonde arbeidsomstandigheden. Werkenden in de culturele sector kunnen nu een bijdrage vragen voor ontwikkelings-en opleidingskosten. Een eerste stap voor loopbaancoaching is de Talent Scan. De Talent Scan brengt binnenkort menig artiest, productieleider en museummedewerker op nieuwe ideeën: wie ben je, wat kun je en waar wil je naar toe?

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling
Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en (bij)scholing was tot voor kort een luxe in de sterk versnipperde cultuursector. Zo‘n zestig procent van de 300.000 artiesten, creatieven en productiemensen in Nederland werkt voor eigen rekening. Het merendeel van de werkgevers in deze markt heeft hooguit tien mensen in dienst, met uitzondering van grotere organisaties als de Nederlandse Opera en een aantal musea. Financieel op eigen benen leren staan, je eigen toko promoten, gezonde arbeidsomstandigheden: daarvoor ben je grotendeels op jezelf aangewezen. Terwijl ondersteuning daarin in een tijd van minder subsidies en zelf je culturele broek ophouden, een kwestie van overlevingsbelang is geworden. Wat doe je als er niet voldoende werk is, er bezuinigd moet worden in je organisatie of je fysiek rustiger aan moet doen?

Bij het Sociaal Fonds Podiumkunsten (SFPK), gefinancierd uit bijdragen van werkgevers- en werknemers in de podiumkunsten, kunnen werkenden in de culturele sector een bijdrage vragen voor de door hen gemaakte ontwikkelings- en opleidingskosten. Met het recente Sectorplan Cultuur co-financiert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2016 alle opleidingstrajecten. Het aanbod bestaat onder andere uit loopbaanadvies, omscholing, ondernemerstrainingen en leerwerkplekken. De eerste stap voor deelnemers aan loopbaancoaching is – op vrijwillige basis – het doen van de online Talent Scan van HFMtalentindex.

Inzicht in talenten
“Op het podium zelf gebruik je misschien een paar vierkante millimeter van je talenten,” stelt Dorien Versloot van het SFPK. “De kwaliteiten die je daarnaast hebt, bijvoorbeeld out of the box denken of zorgvuldige projectplanning, kun je ook ergens anders inzetten. Met de Talent Scan zetten we mensen aan het denken en daarmee in beweging. Ze krijgen inzicht in wat ze in huis hebben en hoe ze het maximale uit zichzelf kunnen halen. Ook als ze besluiten iets anders te gaan doen.” De positieve en praktische insteek van het testinstrument van HFMtalentindex past goed bij de culturele sector: “Het instrument gaat uit van je kwaliteiten en geeft per onderdeel concrete tips voor ontwikkelmogelijkheden. Daar kan je vervolgens met een coach mee aan de slag. Bovendien is het flexibel in gebruik. We kunnen het in de toekomst naar wens uitbreiden.“

Onderzoek
De verwachting is dat het komende jaar meer dan duizend mensen meedoen aan de Talent Scan. Behalve persoonlijk inzicht levert dat ook waardevolle informatie op over de mensen die in de sector werken. “Wie heb je voor je en is er zoiets als een cultureel profiel te maken uit de gebleken talenten? Dat is ook handig om te weten als je een cultuuropleiding begint: matcht het een beetje met hoe je zelf in elkaar zit?” De geanonimiseerde onderzoeksresultaten zijn daarnaast een nuttige aanvulling op het HRM-onderzoek dat het Sociaal Fonds uitvoert voor de hele sector. “Je kunt pas echt wat gaan doen als je weet waar de grootste knelpunten zitten in de arbeidsmarkt en waar culturele werkgevers, werknemers en zzp’ers behoefte aan hebben. Meer shared services organiseren bijvoorbeeld.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.