Logo
  • Nieuws
  • 17 januari 2020
  • Bron: AWVN

Cao-akkoord Achmea. Urenvermindering en proef onbeperkt opleidingsbudget

Medewerkers bij Achmea krijgen een nieuwe cao van 2 jaar en een contractloonstijging van 1%. Verder zijn er diverse andere afspraken gemaakt zoals een urenvermindering met behoud van salaris. De nieuwe cao is een verdere invulling van de ‘Agenda voor de toekomst’ uit de vorige cao met als centrale thema's: ‘een leven lang werken, leren en zorgen’ en ‘inkomen nu & later’.

Beeld Cao-akkoord Achmea. Urenvermindering en proef onbeperkt opleidingsbudget

Medewerkers bij Achmea krijgen een nieuwe cao van 2 jaar en een contractloonstijging van 1%. Verder is afgesproken dat de standaard arbeidsduur omlaag gaat van 36 uur naar 34 uur per week met ingang van  januari 2021, met behoud van salaris. Dit is een beweging die vanuit verschillende perspectieven voordelen biedt: maatschappelijk, medewerker en financieel. Deze urenvermindering vertegenwoordigt een waarde van 5,88% van het uurloon.

Proefprojecten

Andere afspraken zijn onder meer:

  • de invoering van een ‘stap-terug’-regeling,
  • een verlofspaarregeling, een proefproject zorgoppas (ondersteuning bij mantelzorg voor kinderen) en
  • een proefproject onbeperkt opleidingsbudget.

De stap-terug-regeling biedt oudere medewerkers de mogelijkheid minder te gaan werken, met een geleidelijke afbouw van salaris en pensioenopbouw over drie jaar.

Om in de praktijk te ervaren of het huidige afdelingsopleidingsbudget toereikend is voor de opleidings- en ontwikkelvragen van medewerkers wordt tijdens de looptijd van de cao een proef uitgevoerd op een aantal nader af te spreken afdelingen waarbij het budget niet de beperkende factor is.

Leden van FNV en CNV hebben ingestemd met het resultaat, de achterban van vakbond De Unie heeft het onderhandelingsresultaat verworpen.

 

 

Producttips

Ook interessant

Vitaliteit, zo maak je er werk van
Download de gratis whitepaper

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.