Logo
  • Nieuws
  • 17 mei 2021
  • Bron: Ministerie van SZW

Beweeg jij al elk halfuur? Niet? Doe dan mee aan de Werken = Bewegen Challenge

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten: tijdens een werkdag zitten we gemiddeld 10 uur. Tijdens de coronapandemie is het aantal zituren verder toegenomen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte daarom begin april de overheidscampagne “Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap!”. Van maandag 17 mei tot en met vrijdag 21 mei kunnen werkenden met zittende beroepen meedoen aan de Werken = Bewegen Challenge.

Beeld Beweeg jij al elk halfuur? Niet? Doe dan mee aan de Werken = Bewegen Challenge

De challenge is een onderdeel van deze overheidscampagne. Deelnemers ontvangen deze week via Whatsapp elke dag drie berichten met beweegbingokaarten, instructies, tips en inspiratie om elk halfuur even te bewegen.
Langdurig zitten kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Wanneer het zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd, is er ook sprake van een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Voor mensen met zittende beroepen is het advies daarom om regelmatig, bij voorkeur ieder half uur, het zitten kort te onderbreken met staan of lopen. Deze korte onderbrekingen lijken namelijk al een gunstig effect te hebben op de risicofactoren. De Werken = Bewegen Challenge laat zien dat beweging ook een laagdrempelig onderdeel van een werkdag kan worden. Zitten kan bijvoorbeeld onderbroken worden door iets te drinken te halen, staand te bellen of door tijdens een overleg te wandelen. 

Inspiratie om langdurig zitten te onderbreken

Om mensen bewust te maken van de problematiek, ontwikkelde het ministerie van SZW de campagnewebsite waar men informatie en tips kan vinden over hoe je langdurig zitten gemakkelijk kunt onderbreken en bewegen onderdeel kunt maken van je werkdag. Op de
website vind je bijvoorbeeld inspiratievideo’s van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar, vitaliteitscoach Olga Commandeur en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.

“Het is een goed idee om elk half uur het zitten te onderbreken. Maar het belangrijkste is dat mensen geen invulling hoeven te zoeken, omdat het onderdeel van het werk is geworden”, aldus Erik Scherder.

De campagne 'Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap!' wordt uitgevoerd in samenwerking met de Europese campagne 'Lighten the load' over lichamelijke onderbelasting op het werk. In Nederland ligt de uitvoering hiervan bij het ministerie van SZW en bij Focal Point Nederland.

Doe ook mee

Aanmelden kan via deze pagina. De challenge stopt automatisch na 21 mei.

1 Healy GN, e.a. Replacing sitting time with standing or stepping: associations with cardio-metabolic risk biomarkers, 2015.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.