Logo
  • Achtergrond
  • 7 oktober 2021
  • -

Stress op het werk verlichten, dat doe je zo

Nergens anders hebben mensen meer last van stress dan op de werkvloer. Ook de cijfers van het CBS liegen er niet om. Op jaarbasis krijgen zelfs 14 procent van de Nederlanders burn-outklachten. Is dit allemaal toe te schrijven aan werkdruk? Of spelen er andere factoren een rol? Je vraagt je wellicht af wat je kunt doen om het stressniveau op een werkplek onder werknemers tot een minimum te verlagen. In dit artikel delen we een aantal handige tips!
Beeld Stress op het werk verlichten, dat doe je zo

1. Stimuleer het algehele welzijn op de werkvloer

Lichaamsbeweging en gezond leven zijn twee van je beste wapens tegen stress. Zo ook op het werk. Door regelmatig oefeningen te doen, ervaart men bewezen minder stressgevoelens. Ook wordt de gemoedstoestand verbeterd doordat er in de hersenen endorfines aangemaakt worden. Endorfine staat zelfs bekend als het snelst werkende anti-stress hormoon! Wat kun je nog meer doen? Moedig medewerkers aan om te gaan wandelen tijdens de lunchpauze, subsidieer sportschoollidmaatschappen of boek eens per maand een instructeur die een super relaxte yogales geeft op kantoor om medewerkers te laten ontstressen.

2. Een stressvrije werkomgeving creëren

Stress op het werk. Iedereen heeft er wel eens last van. Maar herken je de signalen ook? Naast dat werknemers meer moeten bewegen om ook meer te ontspannen, moet er op de werkplek mogelijk ook het een en ander veranderen. Zijn er ergonomische kantoormeubelen? En hoe zit het met de rest van de kantoorinrichting? Simpele zaken als te weinig daglicht, geen groen of eentonige muren kunnen negatieve invloed hebben op de gemoedstoestand van medewerkers. Kortom, ga de handen uit de mouwen steken! Gebruik planten om de kantoorinrichting een boost te geven, stem de kantoorinrichting af op de wensen van jouw medewerkers en vergeet niet om de kantoorruimte ergonomisch in te richten. En, heb je tot slot al aan een kantoordier gedacht? Wellicht niet het eerste waar je aan denkt, maar een trouwe viervoeter voor op kantoor kan ontspannend en zelfs inspirerend werken!

3. Ben jij al bekend met de Pomodoro techniek?

De Pomodoro techniek is een tijdmanagementsysteem dat mensen leert om te gaan met interne en externe afleiding. Met deze methode verdeel je je werkdag in blokken van 25 minuten, gescheiden door pauzes van vijf minuten. Deze intervallen worden ook wel Pomodoro’s genoemd. Na ongeveer vier Pomodoro’s neem je een langere pauze van ongeveer 15 tot 20 minuten. Het idee achter de techniek is dat de timer een gevoel van urgentie wekt. In plaats van het gevoel te hebben dat je urenlang de tijd hebt om verschillende taken af te ronden, weet je bij de Pomodoro techniek dat je ‘slechts’ 25 minuten de tijd krijgt om een taak af te ronden. Hiermee wordt uitstelgedrag voorkomen, gaat men gestructureerd aan het werk en houd je ook meer overzicht in je planning. Het resultaat? Meer voldoening, hogere productiviteit en minder stress!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.