Logo
  • Achtergrond
  • 21 november 2022
  • Redactie HR Praktijk

Michiel van Meer, CHRO Aon Group NL over inclusiviteit: 'We zorgen dat we op een andere manier interviewen'

Teams die divers van aard zijn en in een veilige setting kunnen werken, presteren beter dan niet-diverse teams. Dit wetende heeft verzekeraar Aon het recruitmentbeleid daar nu op aangepast.

Beeld Michiel van Meer, CHRO Aon Group NL over inclusiviteit: 'We zorgen dat we op een andere manier interviewen'

Voor aflevering 72 van de HR Podcast van CHRO over leiderschap en innovatie in HR gingen Toine Al en Pieter Lieverse in gesprek met de CHRO van Aon Group Nederland. 

Je hebt als CHRO bij Aon de inclusive people leadership-strategie geïntroduceerd. Hoe zorgt inclusiviteit voor weerbare en veerkrachtige medewerkers?

“Die ‘inclusive people’-strategie heeft een aantal pijlers. Die gaan onder meer over vitaliteit, engagement, diverse teamsamenstelling, hybride werken, waarderen en belonen… Over al die elementen hebben we gezegd: hoe gaan we die laden. Neem hybride werken, heel actueel na de coronapandemie.

Daarvan hebben we gezegd: we gaan een nieuwe hybride werkbeleid en programma creëren om te zorgen dat collega’s maximale flexibiliteit kunnen hebben om hun werk privé in te richten. Daarnaast zorgen we ervoor dat we de productiviteit hooghouden, dat mensen happy zijn en dat we onze klanten zo goed mogelijk bedienen.”

En wat betekent dan die term ‘inclusive’?

“Aon laat zien dat een inclusieve werkomgeving met diverse teams ontzettend belangrijk is. Het is bewezen dat teams die divers van aard zijn en in een veilige setting kunnen werken, beter performen dan niet-diverse teams. Als voorbeeld noem ik de Aon-directie. Die bestond zes, zeven jaar geleden alleen maar uit witte mannen in de leeftijd van 35 tot achterin de 50. Dat is inmiddels totaal anders geworden. Niet alleen meer vrouwen, maar ook mensen met een andere achtergrond.

Is het recruitmentbeleid daar nu op aangepast?

“Ja. Wij zorgen bijvoorbeeld dat wij op een andere manier interviewen. We hebben een nieuw inclusive hire-programma waarbij we veel strakker zijn op het samenstellen van de interviewpanels.”

Als je naar jullie Amerikaanse collega’s kijkt, zijn die daar verder in? Leren jullie iets van de ervaringen die zij hebben?

“Wat zij heel goed doen, is in het wervingsproces een lichte vorm van assessment inzetten voor bepaalde functiegroepen waar het verloop bovengemiddeld hoog was. Door middel van een tool kunnen ze aangeven dat bepaalde kandidaten minder geschikt zijn voor een bepaalde positie. Degenen die daar positief doorheen kwamen, bleven langer bij de organisatie.”

De inclusive people-strategie moet ook bijdragen aan gezonde medewerkers. Hoe werkt dat?

“Gezonde medewerkers zijn ontzettend belangrijk. Ze gaan met meer plezier naar hun werk, zijn productiever, meer happy. Ik vind dat je als werkgever moet zorgen dat je medewerkers allemaal aan dat thema kunnen werken binnen de mogelijkheden die zij hebben. Ik ga niet voorschrijven dat je meer moet bewegen of dat je die kroket in het bedrijfsrestaurant moet laten staan. Maar het is wel belangrijk om programma’s te hebben die de individuele behoefte kunnen ondersteunen.”

Lees hier het gehele iterview met Michiel van Meer over Duurzame inzetbaarheid

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.