Logo
  • Nieuws
  • 22 april 2008
  • Mariel Hovemann

Tips om zondagnacht wél te slapen

Ligt u zondagnacht vaak te woelen? Dan bent u niet de enige. Driekwart van de Nederlandse werknemers slaapt met de nieuwe werkweek in het vooruitzicht op zondag nogal eens rusteloos. Eenderde zelfs iedere week. Dit is de uitkomst van een opiniepeiling van Monster Worldwide, de moederorganisatie van Monsterboard.nl, onder circa 25.000 werknemers in dertien landen.

Beeld Tips om zondagnacht wél te slapen

De Nederlandse werknemer slaapt nog relatief goed in vergelijking met zijn collega’s in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Daar zegt ruim de helft wekelijks te piekeren aan de vooravond van de nieuwe week. Het Europese gemiddelde ligt op 42 procent.

 

Slaaptekort tegengaan

Een structureel slaapgebrek aan het begin van de week heeft een negatieve impact op de werkzaamheden. En het kan leiden tot een vicieuze cirkel met meer stress en meer slaapproblemen. Hoe dit slaaptekort tegen te gaan?

- Focus je op de dingen die wel goed gaan in plaats van op de problemen.

- Voorkom dat je gedachten in je hoofd met je aan de haal gaan en maak een duidelijk to-do-lijstje. Orden je gedachten dus op papier.

- Gebruik je vakantiedagen om regelmatig tot rust te komen.

 

Tips bij piekeren

Pieker je niet alleen op zondagnacht dan is het wellicht verstandig om iedere dag een piekerkwartier in te stellen. Als ‘r buiten dit kwartier piekergedachten naar boven komen, schrijf je ze op en bewaar je ze voor het piekerkwartier. De rest van de dag maan je jezelf tot rust. Sta jezelf wel toe om te piekeren maar probeer ’t te verminderen. Bijvoorbeeld door:

 

- De Gedachten Stop Techniek
Met deze techniek probeer je om je negatieve gedachten te onderbreken en je gedachten te richten op andere dingen. Als je in de gaten krijgt dat je je zorgen maakt, zeg dan heel hard tegen jezelf ‘STOP’! Dit lijkt misschien een beetje vreemd, maar het kan erg effectief zijn. Je kunt ook proberen tegen jezelf te zeggen: ‘Op dit moment denk ik aan … (je negatieve gedachte), maar eigenlijk wil ik denken aan…. (je nieuwe gedachte)’. Herhaal dan je nieuwe gedachte een paar keer in jezelf.

- Sporten
Beweging helpt om te ontspannen. Het helpt ook om piekeren tegen te gaan. Je kunt ook sporten combineren met het piekerkwartier. Eerst pieker je erop los. Daarna ga je sporten.

 

- Afleiding zoeken
Iets gaan doen dat interessanter is dan piekeren, kan ook helpen. Ook ’s nachts. Lees dan bijvoorbeeld een simpel tijdschrift waarbij je niet te veel hoeft te denken, drink een glas warme melk of zet de radio zacht aan.

Bron tips: Gripopjedip.nl

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.