Logo
  • Nieuws
  • 27 juli 2023

Stijging arbeidsconflicten door gespannen arbeidsmarkt en hoge werkdruk

Na een jarenlange daling van het aantal juridische hulpvragen is in het eerste halfjaar van 2023 een omslag zichtbaar. Onder de toegenomen aantal geschillen vallen vooral de geschillen op de werkvloer op. ‘Medewerkers worden steeds mondiger en laten hun stem horen’

Beeld Stijging arbeidsconflicten door gespannen arbeidsmarkt en hoge werkdruk

Sinds het begin van 2023 loopt het aantal juridische hulpvragen in Nederland gestaag op zo blijkt uit de nieuwe Juridische Barometer 2023 van Achmea Rechtsbijstand.
Zo nam in de eerste 6 maanden van 2023 het aantal hulpvragen op het gebied van arbeidsrecht toe met 9 procent.

Volgens Ilona Renet, gespecialiseerd jurist Arbeidsrecht leiden de gespannen arbeidsmarkt en hoge werkdruk tot verstoorde verhoudingen op de werkvloer.

Ziekteverzuim, re-integratie en arbeidsvoorwaarden

“Het aantal werkgerelateerde geschillen daalde al enige jaren. Maar de cijfers over de eerste zes maanden van 2023 laten een ander beeld zien. Medewerkers worden steeds mondiger en laten hun stem vaker horen. Zo neemt het aantal arbeidsconflicten over ziekteverzuim, re-integratie en arbeidsvoorwaarden zichtbaar toe. Bij arbeidsconflicten is het juist heel belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.”

Lees ook:

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.