Logo
  • Nieuws
  • 10 juli 2008
  • Lonneke Gillissen

Samenwerken goed voor medewerkerstevredenheid

Binnen de professionele dienstverlening staan zware onderlinge concurrentie en scherpe prestatiegerichtheid het smeden van een hecht collectief in de weg. Door het individuele karakter van deze sector is het ook moeilijk mensen binnen boord te houden. En dat heeft negatieve gevolgen voor de medewerkerstevredenheid.

Beeld Samenwerken goed voor medewerkerstevredenheid

Deze conclusies trekt onderzoeksbureau Integron over de dienstverlening in een groot landelijk medewerkerstevredenheidsonderzoek onder 4.400 medewerkers in elf sectoren.

 

Bouwsteen
Dienstverleners vinden respectvolle samenwerking belangrijk en stellen het op prijs wanneer collega’s iets voor elkaar over hebben. Aan dat laatste ontbreekt het nog wel eens. Stephan van Gelder, directeur van Integron: “Het managen van een groep professionals is ook een vak. Juist omdat deze groep door inhoud en ambitie wordt gedreven, moeten leidinggevenden meer aandacht besteden aan samenwerking. Individuele prestaties moeten als bouwsteen van het gemeenschappelijke resultaat zichtbaar worden gemaakt.”

 

Hoppen

Vooral het gebrek aan voldoening dat veel professionele dienstverleners voelen, valt op. Zelf een klus klaren levert wel intrinsieke waardering op, maar geen extrinsieke waardering van collega’s en klanten. Professionele dienstverleners ‘hoppen’ van baan naar baan. Een kwart van de medewerkers denkt over twee jaar dan ook ergens anders te werken en een kwart heeft in 2007 ook al gesolliciteerd naar een andere baan. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor grote uitdagingen op het gebied van werving.

 

Tip

Aanbevelingen rapport voor het verbeteren van knelpunten:

  • Zakelijke dienstverlening en bouw: vier vaker uw behaalde successen
  • Onderwijs: vergroot het leiderschap en investeer in middelen
  • Transport en detailhandel: zorg voor betere arbeidsvoorwaarden
  • ICT en telecommunicatie: leidinggevenden, kom uw afspraken beter na

 

 

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.