Logo
  • Nieuws
  • 15 februari 2008
  • Mariel Hovemann

Check-up voorspelt kans op hartfalen

Het academisch ziekenhuis in Maastricht (AZM) heeft een check-up ontwikkeld die kan uitwijzen hoeveel risico iemand loopt op hart- en vaatziekten nog voordat iemand er last van heeft. Met het zogeheten HAPPY-initiatief (Heart Attack Prevention Project for You) weet iemand straks vroegtijdig of én welke risico’s hij of zij loopt en hoe die, met voldoende beweging en gezond eten kunnen worden beperkt. Dit meldt De Limburger.

Beeld Check-up voorspelt kans op hartfalen

Specialisten van het AZM voeren eerst de check-up uit. Onder meer het cholesterol, de bloeddruk en hartslag worden gemeten. Ook krijgt iedere deelnemer een vragenlijst voorgelegd over zijn of haar drink-, rook- en eetgedrag. Volgende maand krijgen de eigen werknemers van het AZM de kans mee te doen aan de check-up.

 

Vertrouwelijk

De geanonimiseerde gegevens van alle deelnemers worden verzameld in een databank. Privacy is daarbij een groot goed, aldus Guy Peeters, bestuursvoorzitter van het AZM in de krant. “Wie meedoet met de check-up wordt persoonlijk op de hoogte gesteld van de uitslag. Alle informatie blijft vertrouwelijk, precies zoals wij ook omgaan met gegevens van patiënten. Een werkgever zal, in elk geval van ons, op geen enkel moment iets te horen krijgen. En mocht dat, gezien de uitkomst van de check-up, nodig zijn dan worden mensen direct doorverwezen naar een specialist. Ook ligt er een traject voor nazorg.”

 

Werkgevers in de regio worden de komende tijd uitgenodigd hun personeel de check-up aan te bieden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.