Logo
  • Blog
  • 24 juli 2018

7 tips om ongezonde gewoonten bij thuiswerken te vermijden

Thuiswerken wordt steeds populairder en daarom is het essentieel voor werknemers om te leren hoe ze gezond, gelukkig en productief kunnen blijven werken terwijl ze thuiswerken. Profiteer van deze 7 tips.

Door een keuken vol ongezonde snacks, door vanuit bed te werken en lange dagen te maken, biedt thuiswerken enkele uitdagingen voor een gezonde levensstijl. Om dit te tegen te gaan, deel ik 7 tips en strategieën om thuiswerkers te helpen gedurende de werkdag gezonde gewoontes uit te oefenen:

1. Maak een planning (en hou je eraan)

Veel thuiswerkers geven aan dat ze langer doorwerken. Een reden hiervoor is dat het moeilijk kan zijn om werk en privé te scheiden. Het is ook verleidelijk om op rare uren te werken of laat op te blijven om een project af te maken. Daarom is het belangrijk om een planning te maken en je eraan te houden. Hiermee weet je wanneer het tijd is om uit te loggen en te ontspannen. Zoek een dagschema dat bij jouw persoonlijke lifestyle past en zorg voor een goede nachtrust.

2. Get up, stand up: ga staan

De hele dag op een stoel zitten is slecht voor je gezondheid. Ongeacht of jij thuis of op kantoor werkt. Daarom is het van belang om te investeren in een sta-bureau. Thuiswerken is nadeliger omdat je niet meer naar vergaderingen of naar collega’s hoeft te lopen. Ik raad daarom aan om te investeren in een sta-bureau om een zit-lifestyle tegen te gaan. Als je niet beschikt over het budget voor een sta-bureau, dan kan je er makkelijk zelf een maken met de tips van het onderstaand filmpje!

3. Creëer je eigen kantoorruimte

Werken vanuit bed of vanaf de bank klinkt misschien avontuurlijk, maar het kan slecht zijn voor je gezondheid en productiviteit. Door een aparte werkruimte in je huis te creëren, kan je je hersenen in de werkmodus brengen. Gebruik een logeerkamer of verander een deel van de slaapkamer naar een kantoorruimte. Voor de best mogelijke thuiswerkomgeving moet je ervoor zorgen dat je werkruimte een goede stoel, een bureau en natuurlijke verlichting heeft. Een goede thuiswerkomgeving helpt je de hele dag energiek en gefocust te blijven.

4. Blijf actief

Sta op en beweeg. Als je de hele dag thuis opgesloten zit, kan het moeilijk zijn om genoeg lichaamsbeweging te krijgen. Naast het nemen van regelmatige pauzes, moet je ook de tijd nemen om af en toe stretch-pauzes te houden. Sta op en maak een korte wandeling buiten.

5. Neem regelmatig een pauze

Regelmatig pauzeren is belangrijk voor je gezondheid. Door op te staan en rond te lopen, geef je de hersenen en ogen een broodnodige pauze van het computerscherm. Naast de voordelen voor de gezondheid kan het nemen van regelmatige pauzes zelfs je werkprestaties bevorderen. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die regelmatig pauzeren - ongeveer 1 pauze per uur - beter presteren dan degenen die tijdens de werkdag geen pauze nemen. Een pauze nemen geeft je hersenen de ruimte om terug te keren naar een taak met hernieuwde energie en focus. Stel een alarm in om één keer per uur op te staan, zodat je even 5 minuten kan pauzeren van je werk.

6. Bereid een gezonde maaltijd

Hoewel je misschien denkt dat het bereiden van een maaltijd alleen een noodzaak is als je op kantoor werkt, is het bereiden van maaltijden voor thuiswerkers nog steeds belangrijk. Het is makkelijk om door de keuken te struinen en ongezonde snacks te eten. Door je ontbijt en lunch van tevoren klaar te maken, wordt het veel gemakkelijker om gedurende de dag positieve voedingskeuzes te maken. Het is ook een mooie manier om je porties te beheersen.

7. Kleed je aan

Het is misschien wel verleidelijk om elke dag in je pyjama te werken, maar je kan je hierdoor de hele dag traag of lui voelen. Het aantrekken van normale kleding helpt om over te schakelen naar de werkmodus, waardoor je je productiever voelt. Je zult ook meer geneigd zijn om je gedurende de dag te bewegen wanneer je goed gekleed bent.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.