Logo
  • Achtergrond
  • 2 juli 2015
  • -

Staan is het nieuwe zitten

Hoeveel uur per dag zit jij? De meesten van ons eten zittend, gaan met de auto of het ov van en naar hun werk, brengen het grootste deel van hun werkdag door aan een bureau of vergadertafel en ploffen ’s avonds op de bank. Uit een recente studie blijkt dat lang zitten nog schadelijker voor de gezondheid is dan al werd gedacht. Zelfs als je daarnaast regelmatig sport. Omdat mensen juist op hun werk lang zitten, ligt het voor de hand om dit probleem op de werkplek aan te pakken.
Beeld Staan is het nieuwe zitten

Erwin Speklé, ergonoom bij Arbo Unie, werkte mee aan een onlangs gepubliceerd wetenschappelijk artikel over werkplekken die het mogelijk maken om bureauwerk staand, lopend, fietsend of steppend uit te voeren. “Met dergelijke alternatieve werkplekken kun je de tijd dat mensen zitten op hun werk verlagen”, zegt hij. “Maar willen medewerkers wel uit hun stoel? En wat doet het met hun productiviteit als zij hun werk niet alleen zittend, maar ook deels staand of lopend uitvoeren? Dat hebben we met behulp van recent onderzoek voor verschillende typen werkplekken beschreven, van sta-zittafels tot een soort tredmolens. Het blijkt dat de productiviteit niet noemenswaardig wordt beïnvloed. Bovendien staan veel medewerkers positief tegenover de alternatieve werkplekken. Zeker als ze geïnformeerd zijn over de risico’s van veel zitten.”

Het gaat om de balans

Uit een omvangrijke studie van de VU, waarin meer 200.000 mensen betrokken zijn, is gebleken dat veel en langdurig zitten de kans op gezondheidsklachten en zelfs vroegtijdig overlijden verhoogt. Erwin: “Het gaat bij die gezondheidsrisico’s niet alleen om nek- en schouderklachten, maar ook obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en depressies. En waar ik zelf van geschrokken ben, is dat je die risico’s kennelijk niet compenseert als je daarna veel beweegt. Wat niet wil zeggen dat we nu allemaal de hele dag moeten gaan staan, want te veel staan is nog slechter dan zitten. Het gaat om de balans. Waar die precies ligt, is nog onderwerp van onderzoek, maar we gaan nu uit van drie kwartier zitten en een kwartier staan of bewegen per uur.”

Hoe haal je werkenden uit hun stoel?

Die afwisseling van staan en zitten vraagt niet alleen om alternatieve werkplekken, maar ook om gedragsverandering. “Mensen zitten vaak vastgeroest in patronen. Hoe krijg je hen zo ver dat ze regelmatig uit hun stoel komen en bewegen? Dat ze hun sta-zittafels op gezette tijden omhoog zetten? Of, als ze die niet hebben, om bijvoorbeeld staand te bellen of regelmatig rond te lopen? Bij Arbo Unie ondersteunen we organisaties om die gedragsverandering te bevorderen. En we adviseren ook bij de keuze van alternatieve werkplekken. Allemaal op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, waar we actief aan bijdragen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Arbo Unie je kan ondersteunen bij het invoeren van alternatieve werkplekken en het bevorderen van afwisselend staand en zittend werken? Neem dan contact op met Erwin Speklé, erwin.spekle@arbounie.nl.

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.