Logo
  • Nieuws
  • 20 februari 2008
  • Jan Schouten
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Vakliteratuur valt niet onder scholingsuitgaven

Een hoofddocent aan een universiteit trok € 3397 aan scholingsuitgaven van zijn inkomstenbelasting af. Het ging echter om kosten van telefoon, contributie, vakliteratuur, abonnementen en kantoorkosten. Zowel de inspecteur als de belastingrechter en ten slotte zelfs de Hoge Raad vonden dat de docent de aftrekregeling wel heel ruim uitlegde.

Beeld Vakliteratuur valt niet onder scholingsuitgaven

De aftrekmogelijkheden voor scholingsuitgaven dient strikt te worden uitgelegd: alleen kosten voor een studie kunnen worden afgetrokken en niet de kosten die iemand maakt om in zijn vakgebied bij te blijven zonder dat daarbij sprake is van begeleiding of toezicht door een derde. Van dat laatste was in dit geval geen sprake. De docent had er verstandiger aan gedaan om de kosten te declareren bij de universiteit. Voor een werkgever zijn er ruimere mogelijkheden om dit soort kosten fiscaal vriendelijk aan een werknemer uit te keren.

 

TIP: Om voor aftrek in aanmerking te komen, dient het begrip scholingsuitgaven zeer strikt te worden uitgelegd. Hieronder vallen alleen de kosten van een studie en niet de abonnementen op vakbladen.

 

Meer over studiekosten vindt u in deel 3 van het Handboek Belonen, studiekosten.

Meer over de vergoedingen van (vak)literatuur vindt u ook in deel 3 van Belonen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.