Logo
  • Nieuws
  • 8 juli 2008
  • Lonneke Gillissen

Minder geld ingelegd in levensloopregeling

Vorig jaar hebben werknemers € 840 miljoen in hun levensloopregeling gestort. Dat is € 70 miljoen minder dan in 2006. Dit bleek vandaag uit cijfers van het CBS en het Verbond van Verzekeraars. De inleg van de spaarloonregeling, de andere belangrijke vorm van bedrijfsparen, bleef gelijk: € 1,1 miljard.

Beeld Minder geld ingelegd in levensloopregeling

Het aantal levenslooprekeningen en -verzekeringen steeg vorig jaar met bijna 50.000 naar 269.000. Gemiddeld hebben de spaarders € 6.700 op hun rekening staan. De levensloopregeling ging in 2006 van start. Via de regeling kunnen werknemers sparen voor verlof.

 

Werkbudget
Vorige maand stelde de Commissie Bakker voor de spaarloonregeling en de levensloopregeling te integreren in het nieuwe Werkbudget. In zijn eerste reactie op de commissievoorstellen heeft het kabinet laten weten de mogelijkheden van een individueel Werkbudget nader te bezien, mede in het licht van de voorgenomen besluitvorming over de toekomstige vormgeving van de levensloopregeling en de spaarloonregeling.

 

Gecompliceerd en weinig transparant
Dit is niet veel anders dan een herhaling van wat er al in het regeringsakkoord staat, zij het in iets andere bewoordingen, stelt Peter Conneman, adviseur arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid bij Mercer. Het Werkbudget is in feite de nieuwe benaming voor een gemoderniseerde en meer eigentijdse levensloopregeling. “Uit een recentelijk uitgebracht advies van de Stichting van de Arbeid blijkt echter dat een integratie van de spaarloonregeling en de levensloopregeling nog niet zo eenvoudig is. Er zijn veel belanghebbenden die allemaal hun eigen wensen hebben. Als aan al deze wensen tegemoet moet worden gekomen, ontstaat een gecompliceerde, weinig transparante en moeilijk uitvoerbare spaarregeling.”

 

Werkgevers

In het geval het Werkbudget erdoor komt, stellen de werkgevers zich volgens Conneman teweer tegen het afdragen van de eindheffing. Momenteel moeten zij over het door de werknemers gespaarde spaarloon 25 procent loonbelasting afdragen. Deze eindheffing komt volledig voor rekening van de werkgever. De werkgevers voelen er weinig voor om ook een eindheffing te betalen in een geïntegreerde regeling en willen zo snel mogelijk af van deze in hun ogen oneigenlijke belastingheffing.

 

In het handboek Belonen vindt u alle ins en outs van de levensloopregeling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.