Logo
  • Nieuws
  • 3 januari 2024
  • Redactie HR Praktijk

HR-professionals slecht op de hoogte van wet- en regelgeving 2024. Weet jij wel hoe het zit?

Nederlandse HR-professionals zijn niet goed op de hoogte van de actuele en toekomstige wet- en regelgeving binnen hun vakgebied, inclusief ontwikkelingen die zich voordoen in 2024. Zo blijkt er veel onduidelijk te zijn over welke wetten er in 2024 van kracht zullen zijn en over wat deze wetten precies inhouden.

Beeld HR-professionals slecht op de hoogte van wet- en regelgeving 2024. Weet jij wel hoe het zit?

Dit blijkt uit de HR Kennistest van Visma YouServe, waarin meer dan driehonderd Nederlandse HR-professionals werden ondervraagd over hun kennis en mening over verschillende bestaande en nieuwe HR-regelingen.

Niet op de hoogte wetsvoorstellen en plannen

Het is voor veel HR-professionals lastig om alle veranderingen in de wetgeving bij te benen, zo is de meerderheid niet op de hoogte van de verwerping van het wetsvoorstel 'werken waar je wilt'. Op de vraag wanneer deze wet van kracht wordt, kon driekwart (73%) geen juist antwoord geven. Ook de stijging van het minimumloon in 2024 was voor velen onbekend. Zo wist 83 procent niet het exacte stijgingspercentage te benoemen. Daarnaast zijn de plannen die tijdens Prinsjesdag zijn gepresenteerd bij veel HR-professionals niet blijven hangen: maar liefst 83 procent is niet bekend met de vrijstelling voor het privégebruik van de OV-kaart en het OV-abonnement, om openbaar vervoer vanuit de werkgevers te stimuleren.

Grote wens voor het moderniseren van belastingwetgeving

Ook over de belastingwetgeving ontbreekt nog veel kennis bij HR-professionals. Op de vraag met hoeveel procent het eerste belastingschijftarief stijgt, wist slechts acht procent het correcte antwoord van 0,03 procent te geven. Een groter aantal (12%) was ervan overtuigd dat het juiste antwoord 0,04 procent was, terwijl maar liefst drie op de vijf (59%) aangaf geen idee te hebben. Het is dan ook niet gek dat bijna de helft van de HR-professionals (45%) het moderniseren en eenvoudiger maken van de belastingwetgeving en premieheffing als hoge prioriteit voor het nieuwe kabinet ziet.

Wil je weten welke wetten van kracht worden in 2024 en wat de stand van zaken is van wetsvoorstellen? Lees dan de artikelen Deze wetten en -regels veranderen per 1 januari 2024 en Wetten, regelingen en wetsvoorstellen 2024: dit zijn de veranderingen en plannen

 
 
 
 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.