Logo
  • Nieuws
  • 19 september 2022

Hoogte kilometervergoeding of duur betaald ouderschapsverlof? Meeste HRM'ers hebben geen idee

Hoeveel bedraagt de belastingvrije kilometervergoeding in 2023? 20 cent per kilometer, 23 cent of 21? Geen idee? Dan behoor je tot de 51% van de Nederlandse HR-professionals. En hoeveel werkweken betaald ouderschapsverlof mogen ouders sinds 2 augustus opnemen? En tot welk bedrag wordt de 30%-regeling beperkt? Grote kans dat je het niet weet. Nederlandse HR-professionals beschikken namelijk over onvoldoende kennis over wet- en regelgeving op het gebied van HR. 

Beeld Hoogte kilometervergoeding of duur betaald ouderschapsverlof? Meeste HRM'ers hebben geen idee

Dit blijkt uit de Wet- en Regelupdate van Visma | YouServe die ruim 1.000 Nederlandse HR-professionals vroeg naar hun kennis én mening over verschillende bestaande en nieuwe HR-regelingen die tijdens de voorjaarsnota bekend zijn gemaakt. En die op Prinsjesdag definitief worden gepresenteerd.

Onvoldoende kennis

Op de vraag hoeveel de kilometervergoeding per 2023 bedraagt, meende 21 procent dat dit 20 cent per kilometer bedroeg. Nog eens 18 procent meende dat 23 cent per kilometer het juiste antwoord was, terwijl het juiste antwoord 21 cent is. Het betaald ouderschapsverlof, dat sinds 2 augustus negen weken bedraagt, duurt volgens 22 procent van de respondenten acht weken, en volgens 19 procent is dit tien weken. De 30%-regeling, ook wel de expatregeling genoemd, wordt beperkt tot de Balkenendenorm, waarvan 78 procent van de respondenten het bedrag van deze norm niet kent.

Juiste kennis is cruciaal

Wet- en regelgeving is complex en voortdurend in beweging. Vaak hebben wijzigingen veel impact op een organisatie en op de persoonlijke omstandigheden van medewerkers. Daarom is het cruciaal dat HR-professionals op de hoogte zijn van de laatste trends van wet- en regelgeving op het gebied van HR en dat administratieve wijzigingen tijdig in HRM-systemen aangepast zijn. Een meerderheid van 52 procent geeft aan dat de overheid onvoldoende rekening houdt met de gevolgen van hun beslissingen voor werkgevers met betrekking tot investeringen in tijd en geld voor de aanpassingen van administratieve HRM-systemen. Een kwart van hen stelt dan ook dat zij onvoldoende tijd hebben om de wijzigingen juist door te voeren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.