Logo
  • Nieuws
  • 1 juli 2016
  • Bron: Hoe Werkt Nederland?

Gemeente Hollands Kroon geeft geen vakantiedagen meer

Bij de gemeente Hollands Kroon in Noord-Holland bepalen de medewerkers met elkaar wie wanneer en hoe lang weg kan. Anja van der Horst, directeur bedrijfsvoering: “Wij gaan ervan uit dat medewerkers zelf in staat zijn om te bepalen hoeveel vrije tijd ze nodig hebben om werk en privé in balans te houden en toch hun resultaten te halen.”

Beeld Gemeente Hollands Kroon geeft geen vakantiedagen meer

Ruim 90 procent van de Nederlanders vindt vakantie belangrijk voor het algehele welzijn en bijna de helft van de mensen is bereid tot offers om er vakantiedagen bij te krijgen. Toch moet 56 procent van de werknemers door hun werkgever gestimuleerd worden om vakantiedagen op te nemen en blijven er gemiddeld 3 van de 25 dagen over. De overheid heeft aangekondigd te gaan experimenteren met het overdragen van bovenwettelijke vakantiedagen aan collega’s, die bijvoorbeeld veel mantelzorg verlenen.

Gedeeld belang

Bij de gemeente Hollands Kroon gaan ze er dus vanuit dat medewerkers zelf in staat zijn om te bepalen hoeveel vrije tijd ze nodig hebben. En dat leidt niet tot een onwerkbare situatie. Volgens Marjon Sueters, trainee bij de gemeente komt dit omdat er een gedeeld belang is: “De flexibiliteit werkt twee kanten op. Juist die vrijheid om je eigen werktijden te bepalen, maakt dat wij het geen probleem vinden om langer door te werken als er een informatieavond is voor bewoners.”

Collega Niels Groen, directievoerder beleid en ontwikkeling civiel, is het daarmee eens: “Je bent vrij om te doen en laten wat je wilt, als je het maar goed geregeld hebt met je collega’s. Je bent immers wel zelf verantwoordelijk voor je resultaten.” Ook de werkgever is van het voordeel overtuigd. Van der Horst: “Ik zou het iedereen aanraden omdat het enorm goed blijkt te zijn voor de productiviteit en het werkplezier. Dat is niet alleen prettig voor onze medewerkers, maar ook voor de organisatie en voor onze inwoners voor wie we dit uiteindelijk allemaal doen.”

Best practices arbeidsvoorwaarden

Tijdens het HR Arbeidsvoorwaarden Congres op 29 september a.s. komen de case van Hollands Kroon en andere cases en keynote speakers uitgebreid aan bod.

HR Academy biedt opleidingen voor Human Resources. Onze passie is om mensen een stap verder te brengen in hun carrière. Dit doen we door HR-professionals te ondersteunen met een uitgebalanceerd aanbod opleidingen. Binnen dit aanbod zijn alle opleidingen van topniveau onder begeleiding van hoogleraren en experts.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.