Logo
  • Nieuws
  • 18 mei 2020

CNV: 8 procent leden krijgt geen vakantiegeld

8% van de Nederlanders zegt dat de werkgever hen geen vakantiegeld wil betalen door de coronacrisis. 11% van de werkenden weet niet of er vakantiegeld wordt uitgekeerd. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder een representatieve groep van 1700 leden.

Beeld CNV: 8 procent leden krijgt geen vakantiegeld

Het CNV lanceert daarom het Meldpunt Vakantiegeld. Wie geen (volledig) vakantiegeld ontvangt, kan zich daar melden.

Alleen in overleg met werknemer

‘8% is een zeer hoog aantal. Omgerekend gaat het om meer dan een half miljoen werkenden die geen vakantiegeld krijgen. Vakantiegeld is echter een wettelijk recht. We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Maar het eenzijdig inhouden van het vakantiegeld kan niet zomaar. Zeker niet omdat veel ondernemers nu overheidssteun krijgen om de salarissen door te betalen,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

‘We willen daarom heel werkend Nederland oproepen om zich bij ons te melden als ze geen vakantiegeld krijgen. Vakantiegeld inhouden kan alleen in overleg met de werknemer.’

Rechtszaak

Met bedrijven die geen vakantiegeld uitbetalen, gaat het CNV eerst in gesprek om te komen tot een oplossing. Maar ook een gang naar de rechter sluit het CNV niet uit. ‘Zeker bij bedrijven waar er geen sprake van omzetverlies blijkt te zijn, of een andere gegronde reden om het vakantiegeld uit te stellen. Dan gaan we over tot steviger middelen,’ stelt Fortuin.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.