Logo
  • Nieuws
  • 22 februari 2008
  • Mariel Hovemann

Werkt u vandaag wel uw normale uren?

Overwerk moet op basis van vrijwilligheid plaatsvinden. En deeltijders die structureel overwerken moeten de mogelijkheid krijgen hun aantal arbeidsuren uit te breiden. FNV Bondgenoten wil hierover in cao’s afspraken maken met werkgevers.

Beeld Werkt u vandaag wel uw normale uren?

Vandaag is het internationale ‘Work your proper hours-day’. Om die reden is FNV Bondgenoten voor de tweede keer een online meldmaand over overwerk gestart.

 

Uit onderzoek van de vakbond van afgelopen jaar bleek 89 procent van de werknemers wel eens over te werken. De helft daarvan meer dan vijf uur in de week. Nog eens 44 procent nam wel eens werk mee naar huis. Ook durfde 69 procent vanwege carrièreoverwegingen geen overwerk te weigeren.

 

Hoewel overwerk voor sommige werknemers een welkome bron van extra inkomsten is, wordt het volgens de vakbond ook vaak ervaren als ongewenst en onaangenaam. Het aantal klachten over de extra werkbelasting en verhoging van de werkdruk als gevolg van overwerk neemt dan ook toe.

 

Met de enquête hoopt de vakbond inzicht te krijgen in hoeveel er wordt overgewerkt, of het overwerk verplicht is, hoe lang van tevoren werknemers te horen krijgen dat ze moeten overwerken en of overwerk wordt gecompenseerd door tijd of geld.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.