Logo
  • Nieuws
  • 1 maart 2011
  • Miranda Panse

Vast of flexibel personeel: 7 tips

Het wil maar niet wennen, die zzp´ers en flexwerkers. Als er bezuinigd moet worden vliegen ze er nog steeds vaak als eersten uit, ook al lopen ze misschien twee keer zo hard. Daar zit je dan als HRM met je strategische personeelsplanning. Bestaat er een slimme manier om het groeiende leger zelfstandigen aan de organisatie te binden?

Beeld Vast of flexibel personeel: 7 tips

Vast of flexibel? Om de juiste koers te kunnen bepalen moet HRM eerst de meerwaarde van de zzp’er beter leren kennen, meent Camiel van Damme, landelijk bestuurder van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement (NVP). De toegevoegde waarde snappen van een zzp’er lukt vaak alleen als je in zijn of haar schoenen hebt gestaan. Volgens Van Damme is dat in de regel niet het geval en heeft HRM een andere focus. Veel HRM’ers staren zich blind op kosten nu ze als business partner verantwoordelijkheid dragen voor het budget. Of ze richten zich op coaching van individuele medewerkers of loopbaantrajecten en betere werkplekken.

 

Nieuwe netwerken

Volgens Van Damme is het interessant om vaker een beroep te doen op zzp’ers. Die brengen nieuwe kennis en ervaring mee, denken in andere patronen en dat kan heel verfrissend zijn. Zzp’ers kunnen nieuwe netwerken openen en een goede ambassadeur zijn voor een organisatie. Juist daarom is het goed voor organisaties als zij de goede zzp’ers aan zich weten te binden.


Het Nieuwe Werken

De aarzeling die er is over zelfstandigen begrijpt Van Damme “Natuurlijk heb je ook onder zzp’ers mensen die alleen hun zakken vullen, die vooral daar willen zijn waar het geld is. Dat zijn interimmers die impliciet zeggen: jullie zijn sukkels, ik kan iets wat jullie niet kunnen. Maar veel moderne zzp’ers zeggen juist: ik kan iets en ik vind het leuk om die kennis te delen. Je moet die stap durven maken en leren denken in kansen en het leren van elkaar. Het Nieuwe Werken is wat dat betreft een heel mooie verkenning. Pas alleen op dat je er niet onmiddellijk weer een losstaand instrument van maakt.”

CAO

Hans van der Steen, AWVN: “Hier en daar wordt rond cao’s al gediscussieerd over de vraag hoe je dingen kunt regelen voor mensen zonder arbeidscontract. Weliswaar nog zonder resultaat maar je ziet dat erover wordt nagedacht. Er zijn bedrijven die nu al heel ver gaan om mensen aan zich te binden. Die betalen professionals voor wie even geen werk is gewoon door omdat ze weten dat zij ze straks weer nodig hebben.”

 

7 tips om zzp’ers te binden

Hoe kunt u een goede relatie aangaan met flexibele krachten zoals zzp'ers?

- Focus niet alleen op inkoopcontracten of concurrentiebeding, maar ga een goede relatie aan

- Maak duidelijke afspraken

- Kom contracten na

- Toon wederzijds respect

- Hanteer normale tarieven

- Stimuleer zzp’ers in hun ontwikkeling, desnoods met een proactieve bijdrage van het bedrijf

- Betaal ze eventueel door ook al is er even geen werk voor ze is

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.