Logo
  • Nieuws
  • 18 maart 2008
  • mr. Hans Moltmaker
  • Bron: mr. Hans Moltmaker

U kunt niet zomaar alles onderzoeken

Een werkgever die vermoedt dat een of meer werknemers concurrerende activiteiten willen ontplooien, moet goed onderzoeken of er voldoende bewijs is voor zijn verdenkingen. Dit onderzoek moet echter wel in verhouding staan tot de mogelijke inbreuk op zijn bedrijf.

Beeld U kunt niet zomaar alles onderzoeken

Dit bleek uit een zaak die drie werknemers aanspanden tegen hun werkgever. Deze had hen afzonderlijk laten verhoren en vervolgens naar huis laten begeleiden om ze daar te vragen hun bedrijfseigendommen in te leveren. De aanleiding was dat de werkgever hen ervan verdacht dat ze concurrerende activiteiten aan het voorbereiden waren. De werknemers voelden zich dusdanig geïntimideerd en bedreigd dat ze stellen psychische schade te hebben geleden. Ze eisen immateriële schadevergoeding en krijgen die ook toegewezen.

 

Verhouding

De kantonrechter in Haarlem (LJN: BC1320) stelt dat het onderzoek en de maatregelen die de werkgever neemt in verhouding moet staan tot de mogelijke inbreuk op zijn bedrijf. De werkgever moet daarom voorzichtig zijn met het gebruik van camera’s en mag zich in geen geval opstellen alsof hij de politie is. Geef de werknemer een eerlijke kans op hoor en wederhoor.

 

TIP: Wees redelijk in het nemen van maatregelen bij verdenkingen en stel de werknemer in de gelegenheid om zijn kant van het verhaal te doen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.