Logo
  • Nieuws
  • 18 juni 2008
  • mr. H. Moltmaker

Concurrentiebeding van vijf jaar toch geldig

Een concurrentiebeding dat is afgesloten voor een periode van langer dan een jaar, wordt in de praktijk vaak gematigd door de rechter. Toch is dit niet altijd het geval, zoals blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Brielle, waarbij een beding van maar liefst vijf jaar werd bekrachtigd.

Beeld Concurrentiebeding van vijf jaar toch geldig

Wat was het geval? Een werkgever heeft met een werknemer een vaststellingsovereenkomst gesloten, waarin een concurrentiebeding van vijf jaar is opgenomen. Na ongeveer een jaar wil de werknemer toch bij een concurrerend bedrijf aan de slag en verzoekt om vernietiging van het beding aan de rechter. De rechter vindt echter dat het concurrentiebeding duidelijk is afgesproken met advies van advocaten aan beide kanten. Daarmee is het onlosmakelijk onderdeel van de afspraken tussen werkgever en werknemer. Hij laat het beding dus in stand.

 

Minnelijke regeling

In het algemeen is het verstandig om een concurrentiebeding zo specifiek mogelijk met een werknemer overeen te komen. Hoe specifieker het beding, hoe groter de kans dat het in stand blijft. In de praktijk is de tijdsduur en de regio van groot belang. Een redelijke tijdsduur is meestal maximaal een jaar; de regio hangt heel erg af van de omstandigheden.

 

Als het beding van groot belang is, dan is het verstandig om in een minnelijke regeling hier apart aandacht aan te besteden. Als dit gebeurt en er bijvoorbeeld een grotere vergoeding wordt betaald voor het behoud van het beding en ook de werknemer wordt bijgestaan door een advocaat, dan is er een goede kans dat een rechter ook een vergaand beding (van meerdere jaren) in stand laat.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.