Maatschappelijke ontwikkelingen en aanstaande regelgeving vragen om een serieuze ESG-strategie. Vrijwel elk bedrijf krijgt hiermee te maken. Het raakt direct het werk van HR-professionals. Zij kunnen ESG-verplichtingen ook in hun voordeel laten werken: een focus op ESG kan tot betere bedrijfsresultaten leiden, meer betrokken werknemers en een betere positie op de arbeidsmarkt.
De gedrevenheid van jonge werknemers biedt een unieke kans voor bedrijven. Hun passie en bereidheid om bij te dragen aan een duurzamere wereld kunnen bedrijven ook helpen om zelf verder te komen in deze transitie. Hoe kun je als HR-professional bijdragen? Marjolein Kleijn - LinkedIn Director Benelux Talent Solutions deelt een aantal aanbevelingen.
Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (DIG) op de werkvloer staat niet in de top tien van belangrijkste beleidsthema's van HR-professionals. Als er wel gestuurd wordt op diversiteit dan is dat op culturele en etnische diversiteit en minder op gender en arbeidsbeperking. "Dat vraagt niet alleen om visie, maar vooral ook om bewustwording en praktische stappen voor het bevorderen van meer diversiteit in een inclusieve(re) omgeving."
Om talent te behouden moeten werkgevers goed luisteren naar de wensen en behoeftes van medewerkers uit alle levensfases. Zet niet in op een one size fits all-aanpak, maar op maatwerk. En: focus vooral op dat wat verschillende generaties verbindt. Dat is het advies van HRM’ers Mattijs Buitinga en Natasja Pierik-Schuirink. Ze vertellen hoe het bij hen in de praktijk gaat.
Wat is duurzame inzetbaarheid en waar begin je? Om het begrip wat concreter te maken beschrijft coach en trainer Marleen Doodeman een casus uit haar praktijk.
Bijna een derde van de werkende Nederlanders herinnert zich niet wanneer zij zich voor het laatst echt uitgerust voelden en bijna een kwart van hen ervaart langdurige emotionele uitputting zo blijkt uit recent onderzoek van OneFit. Wat kun je doen om chronische vermoeidheid op de werkvloer te voorkomen of te verhelpen?
Ruim zes op de tien werkende Nederlanders vinden 40 uur werken per week te veel. Bovendien geeft ruim een derde aan bang te zijn bij hun bestaande werkgever een burn-out te krijgen, een angst die vooral jongeren bezighoudt. In deze leeftijdsgroep is dan ook sprake van een grote behoefte aan hulp van de werkgever.
Aandacht is bij dsm-firmenich de filosofie achter de aanpak om verzuim te verminderen, of liever: inzetbaarheid te optimaliseren. Inzetbaarheid, health en wellbeing zijn onderdeel van de MT-agenda en geïntegreerd in het strategisch bedrijfsbeleid. Deze innovatieve en succesvolle aanpak kent twee drijvende krachten: MT-lid Muriël Thijssen en Jeroen Kluytmans.
Gemeente Utrecht geldt landelijk als een van de koplopers qua inclusie en diversiteit. Wat heeft de gemeente inmiddels bereikt? Een gesprek met programmamanager D&I Jamila Achahchah en Klaske de Jonge, vertrekkend directeur Mens & Organisatie.
Wat doe je als organisatie wanneer je merkt dat je medewerkers steeds vaker in het nauw komen, door allerlei oorzaken? Facilicom Group tuigde een HR-programma op vanuit de strategie van het bedrijf, waarin de werknemer als mens centraal staat. HR-directeur Wendy Aendekerk en programmamanager Suzanne Dortland over Sociaal Duurzaam.