Logo

Hago Next leidt eigen medewerkers op tot ergocoaches en -begeleiders

  • Arbo
  • Duurzame inzetbaarheid
Hago Next is in het kader van Duurzame inzetbaarheid begonnen met het opleiden van medewerkers tot ergocoach en -begeleider. Buro voor Fysieke Arbeid leidt nu medewerkers op, om te zorgen dat anderen zich op de juiste manier fysiek inspannen.
Beeld Hago Next leidt eigen medewerkers op tot ergocoaches en -begeleiders

Schoonmaakwerk is fysiek zwaar. Dat is al lang geen geheim meer. Fleur ten Kate, HR Business Partner van Hago Next: “We zagen dat schoonmaakmedewerkers steeds vaker last kregen van fysiek malheur. Dat wilden we verhelpen en in de toekomst voorkomen. We willen dat schoonmakers zich zo weinig mogelijk fysiek hoeven in te spannen tijdens hun werk en ook weten hoe ze buiten hun werk moeten omgaan met inspanningen. We gebruikten al vitaliteitscoaches, maar wat zou nu mooier zijn dan eigen medewerkers opleiden om hun collega’s te kunnen coachen en begeleiden?”

Projectmatige aanpak

Hago Next ging projectmatig aan de slag met de opleidingen, samen met Buro voor Fysieke Arbeid. Ten Kate: “Eerst keken we naar wie we wilden opleiden en hoe. We kozen voor onze praktijkcoaches en praktijkbegeleiders en besloten direct dat we een verschil moesten maken in de certificering en examens. Daarom hebben we nu ergocoaches en -begeleiders, die we gezamenlijk opleiden. Zo konden ze elkaar ook coachen. We leiden vier groepen medewerkers op, die straks jaarlijks naar een terugkombijeenkomst gaan om hun kennis en kunde te onderhouden. Drie van de groepen zijn inmiddels gestart en allemaal geslaagd.”

Opnieuw naar het werk leren kijken

Tamara Rietvink, trainer van Buro voor Fysieke Arbeid die de opleidingen heeft verzorgd, is zelf ook positief over het project: “De coaches leren eerst zelf de juiste technieken aan. Hoewel er in de schoonmaakopleiding ook aandacht voor ergonomie is geweest, gaan we hier echt een stapje dieper. Ze ervaren echt dat het mogelijk is om werkzaamheden anders uit te voeren en zijn overtuigd dat ze fysieke kunnen verminderen. Dat geloof geven ze door aan de schoonmaakmedewerkers. De coaches leren met andere ogen naar het werk kijken, waardoor ze bewustere keuzes maken. Werk ik met een doekje of een interieurmop? Hoe kan ik het beste gaan staan bij het schoonmaken van het sanitair? Mooi om die verbeteringen al terug te zien.”

Aan de slag

De ergocoaches en -begeleiders maken nu een plan per opdrachtgever en locatie, om te kijken welke collega’s ze het eerst gaan helpen. Zo krijgen de schoonmaakmedewerkers met fysieke klachten als eerste de aandacht die ze nodig hebben. De coaches bespreken de trajecten ook met de opdrachtgevers van Hago Next, zodat iedereen weet waarom schoonmakers bepaalde handelingen wellicht anders uitvoeren. Een van de ergocoaches is al bezig om een praktijkbegeleider op te leiden tot ergobegeleider, om de olievlek over ergonomisch verantwoord werken, zo snel mogelijk te verspreiden.

Enthousiaste reacties

Werken aan vitaliteit van mensen is een investering. Eentje die Hago Next met liefde doet, omdat het wel en wee van mensen belangrijk is. “Onze medewerkers zijn allemaal erg enthousiast. Sommige collega’s zoeken nog een beetje naar wat precies de bedoeling is van de instructies en adviezen die ze krijgen. Zodra het kwartje valt, gaan ze zonder uitzondering enthousiast aan de slag met de aanpassingen in hun werk. Soms is die nieuwe manier van werken niet direct de snelste, maar iedereen ziet wel wat het in de toekomst oplevert.”

Marleen Schuttenhelm is nu ergocoach op het ROC in Hilversum. Ze is enthousiast over het coachen: “Ik kan nu echt iets betekenen voor mijn collega’s. Ik zie veel beter waar de fysieke belasting zit en we zoeken samen naar verbeterpunten. Een leuk voorbeeld is een collega die in het begin best kritisch was, maar later terugkwam en aangaf dat het werk minder zwaar was door een aantal aanpassingen. In de toekomst zullen we het hele team meenemen in dit project.”

Yvonne Overweg, ergobegeleider bij Deloitte in Amsterdam, sluit zich hier bij aan. Ze is ‘superblij’ dat ze de cursus heeft mogen volgen: “We hebben enorme sprongen gemaakt met z’n allen. Het helpt niet alleen voor mezelf, maar ook bij mijn collega’s. Neem een collega die al jaren last had van klachten aan de onderrug bij het schoonmaken van de stoelen. Na de coaching en het oefenen van de technieken gaat het nu stukken beter en heeft ze veel minder last.”

“Vitaliteit dus. Van vitaal belang als je zuinig wilt zijn op je mensen,” aldus Ten Kate.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.