Als werkgever kan je te maken krijgen met langdurig arbeidsongeschikte medewerkers. Een vervelende situatie, voor beide partijen. Als de arbeidsongeschiktheid is ontstaan door toedoen van een derde partij, is het mogelijk om de kosten die met de arbeidsongeschiktheid gepaard gaan te verhalen op deze derde partij.
Hoe zit het wanneer je parttime werkt en de nationale feestdag altijd al vrij bent (maar ook geen loon betaald krijgt). Veel werkgevers hanteren de 'helaas pindakaas'-methode en compenseren die dag niet. Dat leek lange tijd ook gewoon te mogen en te kunnen. Totdat de College voor de Rechten van de Mens zich hierover ging buigen zo legt arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink uit.
Maar 35 procent zegt klaar te zijn voor de invoering van de CSRD. 22 Procent zegt niet klaar te zijn en 43 procent is nog niet zeker.
De banenafspraak houdt in dat werkgevers jaarlijks voldoende banen moeten scheppen voor mensen met een arbeidsbeperking. Gebeurt dit niet, dan moeten ze verplicht een minimaal aantal werkplekken realiseren (quotum). In de praktijk blijkt dat werkgevers de regels rondom de banenafspraak ingewikkeld vinden, hierom wil het kabinet de regels voor de banenafspraak en de quotumregeling simpeler maken.
Werkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen aannemen via de zogeheten ‘banenafspraak’, krijgen vanaf 2026 minder bureaucratie over zich heen. Daardoor moeten meer personen met een arbeidsbeperking aan de slag komen.
De voortdurende wijzigingen in wet- en regelgeving leiden tot verwarring bij HR-professionals. Weet jij bijvoorbeeld wanneer de nieuwe transitievergoedingregeling in gaat?
In 2024 zag Achmea Rechtsbijstand de meeste hulpvragen over ziekte en re-integratie. Ook geschillen rondom faillissementen, reorganisaties, proeftijd en bepaalde tijdcontracten namen toe.
Een succesvol beloningsbeleid vraagt om een aanpak waarin financiële en niet-financiële beloningen, juridische overwegingen en de waarden van de organisatie samenkomen. Het is maatwerk, maar kan worden opgebouwd aan de hand van een aantal vaste uitgangspunten.
Vóór 30 juni 2025 moet je alle gegevens over 2024 aanleveren bij de RVO. Klinkt als een flinke klus? Met de juiste aanpak valt het mee en met de juiste tools, maak je het jezelf ook de jaren hierna een stuk makkelijker.
Lang niet elke werkgever maakt gebruik van de no-riskpolis. De no-riskpolis biedt niet enkel een financiële ondersteuning voor werkgevers, ook draagt het bij aan een open arbeidsmarkt voor medewerkers uit de doelgroep banenafspraak. Ontdek hier wanneer je er recht op hebt.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling