Meer dan de helft van de Nederlanders wil graag zelfstandig aan de slag. Vooral jongeren en hogeropgeleiden. Dit blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek van JobTrack.nl onder 28.153 respondenten.
Halverwege dit jaar stopt het BPM-voordeel op zuinige auto's en worden de normen voor de lage bijtellingscategorieën aangescherpt. Tegelijkertijd gaan werkgevers steeds vaker autokosten doorberekenen voor privékilometers.
Hoogopgeleide werknemers die een deel van hun werk thuis verrichten, zijn daar in grote meerderheid bijzonder positief over. 77 procent van hen kan zich thuis (veel) beter concentreren; slechts 16 procent laat zich thuis wel eens afleiden door privézaken. Bijna vier op de vijf vindt bovendien de werk-privébalans duidelijk verbeterd (geen gedoe over kinderen uit school halen).
Werkgevers hoeven minder snel een vast contract aan te bieden aan beginnende werknemers als het aan minister Kamp ligt. Werknemers zullen moeten wennen jaren op een tijdelijk contract te werken en niet automatisch een vaste baan te krijgen.
Organisaties hebben juist nu mensen nodig die betrokken én bevlogen zijn. Alleen dan kunnen werkgevers het beste uit hun mensen halen en economisch overwinteren. Dat zegt Guido Heezen, directeur van Effectory.
De sociale lasten voor werkgevers stegen tussen 2002 en 2010 met bijna een derde: van 39,6 miljard euro negen jaar geleden, tot 52,5 miljard euro vorig jaar. Dat blijkt uit een beleidsdoorlichting in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Hoewel de Nederlandse economie in 2009 met 3,5 procent kromp, liep de werkloosheid van dal tot piek op met slechts 1,6 procent-punt. Dit is minder dan verwacht. Dat kwam vooral door het ‘hamsteren van arbeid’ door bedrijven aldus het CPB.
De onrust op de arbeidsmarkt neemt steeds grotere vormen aan. Onderzoek toont aan dat ook in 2012 saneringen in het personeelsbestand aan de orde van de dag zijn. Veertig procent van de ondervraagde organisaties geeft dit aan. Met name grotere organisaties met een omvang vanaf 1.000 medewerkers verwachten te moeten ingrijpen in hun personeelsbestand. Dit geldt voor ruim 55 procent van deze bedrijven. Dit concluderen Atos Interim Management en Nyenrode Business Universiteit in de jaarlijkse Interim Index, onder 605 interim managers en 143 opdrachtgevers.
Binnen nu en twee jaar wil 9 procent van de organisaties een HR (Shared) Service Center - HR (S)SC - oprichten. Dit is een van de conclusies die organisatieadviesbureau Berenschot trekt in het tweejaarlijkse onderzoek ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement’.
VNO-NCW en MKB-Nederland zien weinig in het voorstel om de AOW-leeftijd al voor 2020 te verhogen naar 66 jaar. Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau, kwam hier mee naar aanleiding van de nieuwe ramingen van het CPB.