De helft van de Nederlandse ondernemers wil voor zijn 65ste met pensioen. Maar er zijn ook doorwerkers: twee derde wil tot minimaal 65 jaar doorwerken en veertien procent wil zelfs pas op zijn zeventigste met pensioen.
Hogeropgeleiden die pas zijn afgestudeerd hebben door de economische crisis minder kans op een baan met een vast contract. Daarnaast moeten starters op de arbeidsmarkt langer zoeken naar een baan.
Leidinggevenden kunnen heel wat doen om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan. Organisaties en leidinggevenden zijn daar echter lang niet altijd op toegerust, zo blijkt uit het jaarverslag van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) over 2009.
Als het aan VNO-NCW en MKB Nederland ligt, wordt 5 mei geen officiële vrije dag. Zij vrezen dat als het voorstel van PvdA-leider Job Cohen doorgang vindt, de rekening voor de ondernemers is.
Een bagagemedewerker op Schiphol wordt op basis van camerabeelden verdacht van betrokkenheid bij bagagediefstal. Hoewel de werknemer ontkent, ontslaat de werkgever hem op staande voet. Kan dit?
Een medewerker werkt sinds 2005 als huisschilder en is tot maart 2008 voorzitter van de OR. In oktober 2008 geeft hij zijn lidmaatschap van de OR op. In maart 2009 wordt een ontslagvergunning voor deze medewerker aangevraagd, aangezien er geen werk is. Volgens de medewerker houdt dit echter verband houdt met zijn voormalig lidmaatschap van de OR en hij verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst onder vergoeding van € 20.000 bruto.
Voor steeds meer werknemers is het mogelijk om thuis te werken. In enkele jaren is het percentage werknemers dat valt onder een cao met afspraken over thuiswerken meer dan verdubbeld. Dit meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Vandaag is de nieuwe, sterk verbeterde versie van HRpraktijk.nl gelanceerd. Wat is er allemaal nieuw?
Re-integratiebedrijven en outplacementbureaus lijden erg onder het ‘chaotische uitvoeringsbeleid’ van het UWV. Zo zet het UWV ze onder meer onder druk om bestaande contracten open te breken en goedkoper te werken.
Na een periode van arbeidsongeschiktheid merkt de werkneemster dat zij te weinig salaris, vakantiegeld en ziekengeld heeft ontvangen. Zij verzoekt haar werkgever om deze fout te herstellen. Die weigert echter bij herhaling om het door de werkneemster gestelde tekort te betalen. Om toch betaling te verkrijgen, start de werkneemster een loonvorderingsprocedure bij de kantonrechter.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.