CFO’s van Nederlandse bedrijven verwachten in de nabije toekomst te worden geconfronteerd met personeelstekorten in een groot aantal beroepsgroepen. Dat blijkt uit onderzoek van zakelijk dienstverlener Brunel onder ruim honderd financieel bestuurders van middelgrote en grote Nederlandse bedrijven. De meeste CFO’s verwachten een tekort aan technisch personeel, gevolgd door onderzoeks- en R&D-personeel.
Merel van Vroonhoven, topvrouw bij de NS, is uitgeroepen tot Topvrouw van het jaar 2012. Ze kreeg de prijs uitgereikt door juryvoorzitter en vorige week afgezwaaid Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in Santpoort, de organisatie lag hierbij in handen van de Stichting Topvrouw van het jaar.
Vanaf 1 oktober is het voor klokkenluiders mogelijk om aan te kloppen bij het Adviespunt Klokkenluiders. Via dit meldpunt kunnen (mogelijke) klokkenluiders bijstand verwachten met betrekking tot misstanden op de werkvloer waarvan ze denken dat die ook het maatschappelijk belang raken. Dit meldt BNR Nieuwsradio.
Als je kijkt naar competenties dan wint D66-lijsttrekker Alexander Pechtold. Hij eindigt boven Diederik Samsom en Mark Rutte. Geert Wilders eindigt als laatste aldus assessmentbureau LTP.
Vaste krachten vinden dat de arbeidsvoorwaarden voor werknemers met flexibele contracten verbeterd moeten worden zo blijkt uit de Sociale Thermometer van de FNV. Maar als werknemers met een vast contract gevraagd wordt iets van hun eigen ontslagbescherming op te geven in ruil voor een betere positie voor flexwerkers, zijn zij daar massaal tegen.
14 procent van alle banken heeft vorig jaar reeds uitbetaalde bonussen aan topmanagers teruggevorderd. 3 procent is hier nog mee bezig zo blijkt uit het beloningsonderzoek Mercer onder 63 wereldwijd opererende financiële instellingen, waaronder ook grote Nederlandse banken en verzekeraars. Het lage aantal terugvorderingen onderstreept het belang van goed gedefinieerde malus-criteria voor uitgestelde beloningen aldus het HR-adviesbureau.
Als een werknemer bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog vakantiedagen overheeft, dan moet de waarde ervan worden uitbetaald. Maar welke arbeidsvoorwaardencomponenten tellen mee voor de uitkering van deze vakantiedagen?
Een werknemer treedt op 29 maart 2012 bij een stratenmakerbedrijf in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht (mup). De werknemer wordt vervolgens volledig en structureel ingezet op twee opeenvolgende projecten. De werknemer meldt zich ziek op 4 mei 2012. Er ontstaat discussie over de vraag of de werknemer na zijn ziekmelding recht heeft op loon bij ziekte.
De werknemer, een bedrijfsleider van een onderneming in natuursteen, is sinds 14 april 2008 ziek. De werkgever schort de loonbetaling op met ingang van 19 april 2009. Bij brief van 3 juni 2009 wordt de werknemer op staande voet ontslagen. Achterliggende reden voor de werkgever is dat de werknemer ondanks zijn arbeidsongeschiktheid betrokken zou zijn bij het oprichten van een onderneming in keukens.
Voor de instemming van een werknemer met een beëindigingovereenkomst is een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring vereist. En de reden voor een ontslag op staande voet dient niet alleen objectief, maar ook subjectief dringend te zijn. Dit laatste houdt in dat van de werkgever redelijkerwijs niet verlangd kan worden dat hij de arbeidsovereenkomst laat voortduren.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling