Als de EU-lidstaten hun economisch beleid meer op elkaar gaan afstemmen, moeten ook de sociale minimumvoorwaarden duidelijk zijn. Daarom willen De FNV en haar Duitse evenknie DGB de sociale regels voor Europa op de kaart zetten.
Een werkgever kan een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht (mup) niet beëindigen door de mededeling aan de werknemer dat hij niet meer zal worden opgeroepen.
Het economisch herstel heeft er toe bijgedragen dat vorig jaar 14 procent minder werknemers gedwongen zijn ontslagen. Waren het er in 2009 nog 122.000, in 2010 is dit aantal gedaald naar 105.000 zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Werknemers hebben steeds vaker een tijdelijk contract met uitzicht op een vaste aanstelling, vooral jongeren. En vooral in de zorgsector zo blijkt uit cijfers van CBS.
In Nederland telt de in cao´s overeengekomen werkweek gemiddeld 37,5 uur. Op jaarbasis werkt een fulltimer dan 1725 uur. Dat is 10 uur meer dan het Europees gemiddelde. Wat het gemiddelde aantal vakantiedagen betreft zat Nederland met 25 op het Europees gemiddelde.
Driekwart van de zakelijke rijders gaat ook met de auto van de zaak op vakantie. Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ) adviseert berijders om voor vertrek te checken of de regeling voor vervangend vervoer in het buitenland goed is geregeld.
Een goede leidinggevende is voor 97 procent van de werknemers net zo belangrijk als het salaris. Bovendien vindt 71 procent het belangrijk of heel belangrijk om zelf werktijden te kunnen bepalen. Dat blijkt het TNO-onderzoek ‘Arbeidsvoorwaarden in goede aarde’ waarvoor 22.000 werknemers gevraagd werd naar hun wensen wat betreft arbeidsvoorwaarden.
Een op de vijf bedrijfsartsen kan niet meer onafhankelijk werken omdat ze onder druk worden gezet door werkgevers en arbodiensten. Soms wordt onder dwang zelfs vertrouwelijke medische informatie over werknemers gegeven. Dit blijkt uit onderzoek van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder 591 bedrijfsartsen aldus De Volkskrant.
Plegers van bedrijfsfraude zijn voornamelijk oudere mannen die langer dan tien jaar in dienst zijn. Vaak zit de fraudeer in het hogere management of is hij werkzaam in de directe omgeving van de bestuurders. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG op basis van internationaal onderzoek bij 350 ondernemingen waar fraude is gepleegd.
Jongeren van tegenwoordig zijn zelfstandiger en individualistischer dan hun leeftijdgenoten van tien jaar geleden. Ze stellen hogere eisen aan werkgevers, willen gehoord worden en zijn meer op zichzelf gericht. Dat blijkt uit het boek ‘De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de B.V. IK’, aldus de Volkskrant.