17 procent van de Nederlandse beroepsbevolking die in 2010 aan een (nieuwe) baan is begonnen, geeft aan deze te hebben gevonden via bekenden en/of het eigen netwerk. Dit maakt dat bekenden/netwerk in 2010 weer de effectiefste bron was voor het vinden van een (nieuwe) baan, hoewel zij ten opzichte van 2009 licht aan effectiviteit heeft verloren.
HR-managers zien het werven van personeel steeds meer als een grote uitdaging. Dit is een groot verschil met 2010 en 2009, toen inkrimping, ontslag en de gevolgen van de crisis werden gezien als uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek van Heliview Research onder 643 werkgevers.
Het deskundigenoordeel van het UWV als second opinion kan afhankelijk van de omstandigheden meer waarde hebben dan het oordeel van de bedrijfsarts.
Als er in een team van werknemers een behoorlijk aantal vrouwen zit, scoort dat beter dan een team van uitsluitend mannen. Gemengde teams zorgen voor meer omzet en winst per aandeel. Dit blijkt uit onderzoek van het Amsterdam Center for Entrepeneurship van de UvA, dat is gepubliceerd in de Volkskrant.
Als een werknemer gedurende enkele maanden minder uren werkt, kort de werkgever hem op zijn salaris. Volgens de werknemer heeft hij zich gehouden aan zijn overeenkomst op basis van Het Nieuwe Werken.
Artikel 36 lid 2 WOR kent de term belanghebbende niet, waardoor de vakbonden en de ondernemingsraad van de andere onderneming niet-ontvankelijk zijn bij de rechter.
Het Ministerie van Financiën heeft met ingang van dit jaar bepaald dat een ontslagregeling met het karakter van een vervroegde uittreding belast wordt tegen een tarief van 52 procent. Het gaat hier om een Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU).
Een werkgever die wil reorganiseren, moet zich aan de criteria in het Ontslagbesluit houden. In overeenstemming met de ondernemingsraad gemaakte criteria die afwijken van het Ontslagbesluit zijn in principe niet toegestaan. Bij een reorganisatie moet in beginsel aanknoping worden gezocht bij de geldende beginselen, te weten het Ontslagbesluit.
Het standpunt van de ondernemer dat de ondernemingsraad geen adviesrecht toekomt omdat slechts sprake is van een voorlopig besluit (intentie) gaat niet altijd op. In een zaak die bij de Ondernemingskamer is behandeld (20 januari 2011, LJN: BP3004), blijkt het voorlopige besluit minder vrijblijvend dan de ondernemer doet voorkomen.
Ruim 16.000 bedrijven voorzien momenteel hun werknemers dagelijks van fruit op het werk. Dit komt overeen met 20 procent van het totaal aantal bedrijven in Nederland met meer dan 10 werknemers.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.