Onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers over de inruil van secundaire arbeidsvoorwaarden voor een hoger nettoloon is trend. Omdat bedrijven onder druk staan en steeds meer letten op kosten, waaronder de loonkosten, en werknemers geconfronteerd worden met stijgende lasten is onderhandelen over een hoger nettoloon orde van de dag.
Ondanks de moeilijke economische tijden, heeft HR nog steeds als belangrijkste taak om proactief te zijn. De top 3 agendapunten van de board – Management Development, talentmanagement en leiderschapsontwikkeling – zijn allemaal gericht op medewerkersontwikkeling, zo blijkt uit de Harvey Nash Human Resources Survey 2012.
Door kantoren te sluiten verdwenen vorig jaar bij overheden en banken duizenden banen, vooral op mbo-niveau. Aan de onderkant en op het hoogste niveau kwamen er wel banen bij. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de honderd grootste werkgevers van Nederland.
Medewerkers die op het werk slachtoffer zijn geworden van agressie hebben vaker last van een slechte gezondheid dan niet-slachtoffers. Verder zijn de slachtoffers van geweld op de werkvloer minder tevreden over het werk en sneller op zoek naar een andere baan. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De werkloosheid in de eurozone is met 11,4 procent in de maand augustus stabiel gebleven ten opzichte van de maand ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiek bureau Eurostat.
Het afgelopen weekend hielden D66 en VVD als laatste politieke partijen hun verkiezingscongressen. Dat betekent dat alle verkiezingsprogramma’s door de eigen leden zijn vastgesteld. Welke fiscale maatregelen hebben de grootste politieke partijen in petto?
Het is geen enkele politieke partij gelukt een sluitende begroting te maken. VVD komt er met 1,1% het dichtst bij. De begroting van SGP komt er met 1,9% het slechtst vanaf. Dat blijkt uit de doorberekeningen van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau (CPB). Het Planbureau voor de Leefomgeving analyseerde de effecten op milieu.
Ondanks de economische malaise en aanhoudende onzekerheid gaat een krappe meerderheid (52,2%) van de ZZP’ers de komende jaren met vertrouwen tegemoet. Een half jaar geleden was dit percentage nog 44,6 procent.
Wie zijn vakantie niet tijdig aanvraagt bij zijn werkgever, kan wel eens van een koude kermis thuiskomen. Bij ruim één op de drie werknemers is het dan onzeker of de vakantie doorgang kan vinden in de periode waar de voorkeur naar uitgaat. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder 1000 respondenten.
Bijna driekwart van de beroepsbevolking ziet het als een eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je aan het werk blijft. Een ruime meerderheid van de werknemers staat positief tegenover een jaarlijkse gezondheidscheck, mits de resultaten ervan niet zichtbaar zijn voor andere collega’s en de werkgever.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.