Defensie plaatst het komende half jaar honderd vacatures voor land- en luchtmacht op Marktplaats. Dat maakte staatssecretaris van Defensie Jack de Vries bekend.
Het CPB voorspelt een werkloosheid tot bijna 9 procent in 2010 en volgens minister Bos is de financiële situatie in geen ander land zo radicaal omgeslagen. Binnenkort loopt de aanvraagperiode voor werktijdverkorting (wtv) af. Wat doen bedrijven om hun personeel aan de slag te houden?
Maatschappelijk verantwoord ondernemen en transparantie tegenover klanten en medewerkers is een van de belangrijkste trends die P&O’ers bezighouden blijkt uit een recente peiling onder het HRpraktijk Panel. Maar hoe zet u dit om in concreet HR-beleid?
Kantonrechters zijn zeer positief over een berekeningsmethode, ontwikkeld door het Hugo Sinzheimer Instituut van de Universiteit van Amsterdam, waarmee het mogelijk is een redelijke schatting te maken van de duur van de werkloosheid van een ontslagen werknemer én daarmee van de geleden schade. Maar hoe werkt deze methode en gaat men het in de praktijk ook gebruiken? Geertje Leijten, arbeidsrechtadvocaat bij AKD Advocaten en Notarissen licht toe.
In Nederland valt de stijging van het salaris minder hoog uit dan eerst werd verwacht. Terwijl in het oostelijke deel van Europa de lonen juist stijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group.
Het grootste deel van de ondernemers heeft geen probleem met de huidige Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Dit blijkt uit een ondernemerspoll van MijnBedrijf onder 285 mkb-ers en zzp’ers.
OR-leden besteden meer tijd aan OR-werk dan zij hiervoor krijgen. 1 op de 3 OR-leden heeft hierdoor onvoldoende tijd voor het ‘gewone’ werk. Dat blijkt volgens Nu.nl uit onderzoek naar de stand van de medezeggenschap in Nederland in opdracht van vakcentrale FNV onder bijna 600 ondernemingsraden.
Beroepsziekten worden steeds beter erkend en gemeld, maar deze aandacht leidt niet tot een afname van de risico’s op de werkvloer. In 2011 was sprake van een lichte stijging tot ongeveer 300 meldingen per 100.000 werkenden. In 2010 waren dat nog 260 meldingen. Dit blijkt uit het rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2012’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid AMC.
Hoewel het aantal werknemers dat door internationale bedrijven wordt uitgezonden naar het buitenland de afgelopen jaren min of meer stabiel is gebleven, is het type uitzending wel veranderd. Zo is het percentage ‘global nomads’ (werknemers die van land naar land worden uitgezonden voor meerdere projecten) en ‘long-term’ expats (werknemers die voor meer dan 5 jaar worden uitgezonden voor één project) gestegen. Dit kan nog wel eens onvoorziene problemen opleveren op het gebied van verzekerbare arbeidsvoorwaarden.
Ruim de helft van de Nederlandse werknemers weet niet dat je minder vakantiedagen naar een volgend jaar mee mag nemen dan voorheen. Dat blijkt volgens Nu.nl uit een peiling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de bekendheid van de nieuwe vakantiedagenregeling.